Віталій Борт. Джерело: kievvlast.com.ua

Поїздки за кордон нардепа від ОПЗЖ Борта: ДБР розпочало розслідування

Працівники Державного бюро розслідувань (ДБР) розслідують можливе службове підроблення документів для виїзду за кордон народним депутатом України від забороненої ОПЗЖ, членом комітету Верховної Ради України з питань бюджету. Журналісти дізналися, що це Віталій Борт.

Про це повідомила прес-служба ДБР. Наприкінці жовтня цього року відповідне кримінальне провадження ініціював генеральний прокурор. Його відкрили за відповідною статтею Кримінального кодексу України на підставі матеріалів, які зібрало Державне бюро розслідувань.

Правоохоронці встановили, що народний депутат відповідно до розпоряджень голови Верховної Ради України двічі їздив до Угорщини: з 12 по 14 квітня та з 3 по 5 липня 2023 року.

"Водночас після спливу термінів відрядження він вчасно не повертався в Україну, а продовжував перебувати за кордоном. Зокрема, депутат у приватних справах відвідував Угорщину, Туреччину, США, Австрію, Німеччину, Італію, Францію", — йдеться в повідомленні.

У кримінальному провадженні триває перевірка інформації щодо внесення народним депутатом України до документів про відрядження за кордон неправдивих відомостей щодо терміну, мети та країн відрядження.

З ким зустрічався Борт в Угорщині

Зі звітів нардепа, які журналісти отримали на запит з апарату Ради, під час двох відряджень у квітні й липні 2023 року він зустрічався з нев’їзним в Україну депутатом угорського парламенту Лорінц Ночо — соратником угорського прем'єра Віктора Орбана.

Борт не відповів "Схемам", чому перебував за кордоном довше від визначеного у дозволі на виїзд часу. За даними джерел журналістів, які мають доступ до бази перетину кордону, 12 квітня Борт залишив країну через КПП "Лужанка" на кордоні з Угорщиною і повернувся тим самим маршрутом через місяць — 12 травня.

Цікаво, що в апараті Ради журналістам повідомили, що в цей період Борт перебував у відрядженні в Угорщині, але воно мало тривати три дні — він пробув за кордоном на 28 днів більше.

За інформацією "Схем", 2 липня Борт знову виїхав через "Лужанку" на "три дні" а повернувся 30 липня — перебував за кордоном на 26 днів більше, ніж передбачало відрядження.

Журналісти отримали від апарату Ради звіт Борта щодо квітневої поїздки до Угорщини: там нардеп вказав, що зустрівся з Ночо, прізвище якого вказав як "Накса".

Що відомо про Лорінца Ночо

Лорінц Ночо — заступник лідера Християнсько-Демократичної народної партії, яка входить у коаліцію з керівною партією Фідес, лідером якої є Орбан. Як йдеться у звіті, депутати обговорили "перспективи формування добросусідських відносин". Соратник Орбана під час зустрічі наголосив на змінах в українському законодавстві, які дозволять "етнічним угорцям навчатися рідною мовою".

У 2021 році Державна міграційна служба заборонила Ночо в’їзд на три роки. Підставою для такого рішення стала агітація за політичну партію на Закарпатті під час місцевих виборів в Україні 2020 року, що прямо забороняється виборчим кодексом України.

Що відомо про Віталія Борта

Український підприємець та політик. Колишній член забороненої в Україні проросійської політичної партії соціального спрямування — ОПЗЖ. З 2019-го року народний депутат 9-го скликання, член партії "Платформа за життя та мир" (раніше — ОПЗЖ, нині заборонена), входить до комітету Верховної Ради з питань бюджету.

До цього він ще тричі обирався до парламенту: був нардепом 5-го (2006-2007 роки), 6-го (2007-2012 роки) та 7-го (2012-2014 роки) скликань Верховної Ради.

Нагадаємо, що 1 грудня прикордонники не випустили чинного народного депутата та голову партії "Європейська Солідарність" Петра Порошенка у відрядження за кордон до Польщі та США. Він назвав це "антиукраїнською диверсією". Державна прикордонна служба пояснила свої дії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.12.2023 15:20