Фото: Віталій Борт. Джерело – politeka.net

Нардеп від ОПЗЖ пробув у "коротких" відрядженнях в Угорщині два місяці: розслідування "Схем"

Народний депутат Віталій Борт, який був обраний від забороненої в Україні ОПЗЖ, у квітні й у липні 2023 року виїжджав за кордон у нібито триденні службові відрядження, але обидва рази не повертався вчасно. Відповідні відрядження йому погоджував спікер парламенту Руслан Стефанчук.

Про це повідомили журналісти проекту "Схеми", посилаючись на отримані від власних джерел дані перетину кордону. За даними "Схем", усього від початку повномасштабного вторгнення РФ Борт вісім разів виїжджав за кордон, де сумарно провів 207 днів.

З ким зустрічався Борт в Угорщині

Зі звітів нардепа, які журналісти отримали на запит з апарату Ради, під час двох відряджень у квітні й липні 2023 року він зустрічався з нев’їзним в Україну депутатом угорського парламенту Лорінц Ночо — соратником угорського прем'єра Віктора Орбана.

Борт не відповів "Схемам", чому перебував за кордоном довше від визначеного у дозволі на виїзд часу. За даними джерел журналістів, які мають доступ до бази перетину кордону, 12 квітня Борт залишив країну через КПП "Лужанка" на кордоні з Угорщиною і повернувся тим самим маршрутом через місяць — 12 травня.

Цікаво, що в апараті Ради журналістам повідомили, що в цей період Борт перебував у відрядженні в Угорщині, але воно мало тривати три дні — він пробув за кордоном на 28 днів більше.

За інформацією "Схем", 2 липня Борт знову виїхав через "Лужанку" на "три дні" а повернувся 30 липня — перебував за кордоном на 26 днів більше, ніж передбачало відрядження.

Журналісти отримали від апарату Ради звіт Борта щодо квітневої поїздки до Угорщини: там нардеп вказав, що зустрівся з Ночо, прізвище якого вказав як "Накса".

Що відомо про Лорінца Ночо

Лорінц Ночо — заступник лідера Християнсько-Демократичної народної партії, яка входить у коаліцію з керівною партією Фідес, лідером якої є Орбан. Як йдеться у звіті, депутати обговорили "перспективи формування добросусідських відносин". Соратник Орбана під час зустрічі наголосив на змінах в українському законодавстві, які дозволять "етнічним угорцям навчатися рідною мовою".

У 2021 році Державна міграційна служба заборонила Ночо в’їзд на три роки. Підставою для такого рішення стала агітація за політичну партію на Закарпатті під час місцевих виборів в Україні 2020 року, що прямо забороняється виборчим кодексом України.

Раніше Схеми також розповідали, що після 2014 року Борт літав до тимчасово окупованого Криму з території Російської Федерацією.

Нагадаємо, народний депутат Дмитро Шпенов написав заяву про складення депутатських повноважень. Її розглянуть на найближчому пленарному засіданні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.12.2023 23:10