Фото: Офіс президента

"Поки може витримувати бойові дії": Зеленський заговорив про стратегічну поразку Росії

Президент Володимир Зеленський оцінив події, які в останні дні трапилися в Росії. На його думку, проблеми в Росії все більше продовжують накопичуватися.

Про це йдеться у зверненні глави держави. 

Ситуація в Росії

Президент закликав тверезо оцінювати російську систему, адже вони мобілізували всі сили, щоб спробувати не втратити захоплене в Україні.

"Але свою територію при цьому забруднили таким рівнем ненависті та деградації, що вже вдруге за цей рік у Росії втрачається контроль над подіями. То заколотники йдуть на Москву, і ніхто їх не зупиняє, то випаровується вертикаль влади в Дагестані, і відбувається справжній погром. Це все сигнали того, що Росія поки ще може витримувати бойові дії та подекуди збільшувати тиск на фронті, але не здатна витримати це протистояння стратегічно", — сказав Зеленський.

Він закликав усіх українців бути стратегічно міцними та єдиними.

"Маємо робити можливе й неможливе, аби вистояти, і повернути своє, і довести, що свобода точно сильніша, ніж ненависть і агресія. Для цього потрібна наша з вами єдність, єдність усієї Європи, єдність Америки, єдність усього вільного світу… Єдність — це найбільш ефективна, точна та далекобійна зброя", — сказав президент.

Відзнаки для воїнів

Президент відзначив наші бойові бригади, які б’ються на найбільш гарячих напрямках фронту.

"Дякую всім воїнам, які своїми штурмами та своєю стійкістю — героїчною стійкістю — доводять на ділі, що Україна здатна протистояти російському тиску, здатна знищувати окупантів, здатна перемогти. 53 та 110 окремі механізовані бригади, 79 бригада ДШВ. Дякую, хлопці, за Авдіївку та Мар’їнку! 14, 32 та 57 окрема мотопіхотна бригада — дякую за захист Куп’янського напрямку. 80 окрема десантно-штурмова бригада та 93 окрема механізована бригада — дякую вам, воїни, за Бахмутський напрямок, за просування вперед! 33 окрема механізована бригада — дякую за вашу силу в боях на півдні України!" — заявив президент.

Міжнародні перемовини

Зеленський провів важливі перемовини з премʼєр-міністром Нідерландів Марком Рютте.

"Поінформував його про ситуацію на передовій, про наші дії, наші можливості. Я вдячний за допомогу! За системи ППО, за снаряди для наших воїнів, за потужні речі, які допомагають нам тримати безпеку східної частини Чорного моря. Наші домовленості з Марком, про які ми говорили під час зустрічі в Одесі, виконуються. Дуже важливо також і те, що Нідерланди стали першою державою з-поза меж "Великої сімки", із якою ми почали двосторонню роботу щодо безпекових гарантій. Обговорили з паном премʼєр-міністром і результати зустрічі радників щодо Формули миру на Мальті", — заявив глава держави.

Президент зустрівся з делегацією Конгресу США — троє конгресменів, які перебувають із візитом в Україні.

"Важливий візит солідарності. Я вдячний усім у Конгресі — в обох партіях, — хто допомагає захищати свободу, президенту Байдену, його команді та кожному американцю, хто відчуває, що свобода у світі може вистояти лише тоді, коли Америка сильна й коли у ворогів вільного світу немає сумніву в американському лідерстві. Я поінформував конгресменів про ситуацію на передовій, про дуже успішне застосування американських "атакамсів", нещодавно переданих нашим силам оборони. Звичайно, ми обговорили й питання продовження військової та бюджетної підтримки", — сказав Зеленський.

Також глава держави провів кілька важливих нарад щодо наших подальших міжнародних кроків.

"Підсумкову нараду щодо зустрічі радників на Мальті та наступних планів стосовно Формули миру. Нараду щодо очікуваної оцінки від Єврокомісії щодо нашого прогресу у європейській інтеграції. А також нараду щодо нашої стратегії зі збереження уваги світу до України, з підтримки тієї єдності, яка допомагає нам захищатися та забезпечувати системне послаблення держави-агресора", — заявив президент.

Нагадаємо, що в неділю, 29 жовтня, президент України Володимир Зеленський повідомив про хорошу новину за підсумками саміту на Мальті. Вона стосується зустрічі радників щодо "Формули миру". Зеленський наголосив, що Україна вже готується до важливих кроків, які заплановані на перші тижні листопада.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.10.2023 22:28