Фото: сайт президента

Зеленський повідомив хорошу новину за підсумками саміту миру на Мальті (відео)

У неділю, 29 жовтня, президент України Володимир Зеленський вкотре звернувся до народу. Він, зокрема повідомив про хорошу новина за підсумками зустрічі на Мальті.

Відповідне повідомлення з'явилось у Telegram президента. Зеленський наголосив, що позитивні новини стосуються зустрічі радників щодо Формули миру. 

"Погоджено заяву співголів саміту — базову й таку, що єднає. Це правильний сигнал. Щоб не відбувалося у світі, головне — це єднання заради реальної сили міжнародного права, бо це — єднання заради справедливості для України й всіх країн та народів, які можуть зазнати агресії", — сказав президент.

Зеленський наголосив, що Україна вже готується до важливих кроків, які заплановані на перші тижні листопада. 

"Взагалі цей листопад та грудень мають стати вагомими для України. Це й нові оборонні пакети, розвиток наших відносин із Європейським Союзом. Готуємо й міжнародні заходи, заплановані в Україні. Активність нашої роботи з партнерами буде незмінною", — додав глава держави.

Раніше повідомлялось, що третя зустріч радників із питань національної безпеки та радників із зовнішньої політики щодо ключових принципів української Формули миру, яка тривала на Мальті з 28 по 29 жовтня, була зосереджена на питаннях ядерної, продовольчої та енергетичної безпеки, а також звільненні полонених, депортованих та відновленні територіальної цілісності України.

Що передбачає українська формула миру

Відомо, що вперше світ почув українську формулу миру на Всесвітньому економічному форумі у Давосі у січні цього року. Там її презентувала перша леді України Олена Зеленська. Тоді вона закликала світ об'єднатися проти російської агресії.

Українська формула миру передбачає 10 пунктів:

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.

Нагадаємо, заступник міністра закордонних справ Микола Точицький пояснював, що українська влада обрала Мальту місцем проведення нової зустрічі з питань миру, адже ця країна активно підтримує всі мирні ініціативи Києва.

Варто відзначити, що у суботу, 28 жовтня, Україна розпочала переговори з Нідерландами щодо укладення двосторонньою угоди про безпекові гарантії. Зустріч між представниками двох країн проходить на Мальті.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.10.2023 20:47