Фото: соцмережі

Поліція Фінляндії взялася за російського бойовика, якого суд відмовився видавати Україні

Центральна кримінальна поліція Фінляндії почала перевірку щодо Яна Петровського на прізвисько Воїслав Торден. Його підозрюють у терористичних злочинах окупаційної армії Російської Федерації в Україні.

Про це повідомляє телерадіокомпанія Yle.

Зазначається, що заступник генпрокурора Юкка Раппе, можливо, вже найближчими днями вирішить, чи буде розпочато розслідування. Рішення буде ухвалено на основі матеріалів, наданих українською владою. 

"У матеріалах наводяться аргументи на користь екстрадиції Тордена в Україну, а також обґрунтування того, чому чоловіка підозрюють у терористичних злочинах в Україні. Згідно з фінським законодавством, ймовірний злочин, скоєний за кордоном, може бути розслідуваний у Фінляндії, якщо це доцільно "в інтересах слідства і здійснення правосуддя", — пише видання.

Нагадаємо, Яна Петровського затримали за підозрою у порушенні імміграційного законодавства в аеропорту Гельсінкі 20 липня 2023 року. Україна офіційно вимагала його екстрадиції. Петровського, що воював на боці  так званої "ДНР", підозрюють у військових злочинах в Україні у 2014-2015 роках.

Петровський, який змінив ім'я на Воїслава Тордена і мав посвідки на проживання в Норвегії та Фінляндії, попросив в останній притулку, побоюючись, що в країні розшуку на нього чекають тортури і нелюдське поводження. У зв'язку з видачею Яну Петровському посвідки влада Фінляндії вирішила змінити систему оформлення таких дозвільних документів.

8 грудня стало відомо, що у Фінляндії Верховний суд відмовив Україні в екстрадиції воєнного злочинця Російської Федерації з "диверсійно-штурмової розвідувальної групи "Русич", неонациста Яна Петровського на прізвисько Воїслав Торден. Суд наказав його звільнити. 

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.12.2023 21:11