Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

Politico: Зеленський прибуде з візитом до Франції, щоб переконати НАТО збивати ракети РФ

Президент України Володимир Зеленський має намір відвідати святкування на честь висадки союзних військ у Нормандії. Водночас у Франції глава держави проситиме членів НАТО збивати над Україною російські ракети.

Про це повідомляє Politico з посиланням на заяви двох осіб, знайомих з плануванням.

Плани Зеленського особливо примітні тим, що він нещодавно скасував закордонні поїздки після того, як Росія розпочала великий наступ на місто Харків. Але Україна також відчайдушно потребує постійної підтримки та глобальної уваги, і ця поїздка дасть йому час зі світовими лідерами, включно з президентом Джо Байденом, щоб обговорити інтереси своєї країни.

Розклад українського президента завжди може змінитися, підкреслили обидва. Але якщо все піде за планом, очікується, що Зеленський використає цю поїздку, щоб закликати, як він робив в останніх інтерв’ю, до більшої військової підтримки Заходу та попросити НАТО збивати російські ракети, як це зробили Сполучені Штати та Велика Британія, коли Іран атакував Ізраїль. Зеленський також вимагатиме від США та європейських країн конфіскувати російські активи для допомоги у фінансуванні оборони та можливої ​​реконструкції України.

Після цього Зеленський планує вирушити до Італії на G7. Місяцями члени групи обговорювали доцільність використання сотень мільярдів конфіскованих російських активів для зміцнення оборони та економіки України, посилаючись на юридичні загадки та побоювання, що Москва може зробити те саме із західними країнами. США та Велика Британія рішуче підтримали цю ідею, тоді як деякі європейські члени, а саме Німеччина, налаштовані більш скептично.

Це питання сколихнуло попередню зустріч міністрів фінансів G7, де голова Європейського центрального банку Крістін Лагард рішуче виступила проти повного арешту російських активів для позики Україні.

Зеленський, ймовірно, скористався б нагодою з главами держав і урядів, щоб спробувати переконати тих, хто сумнівається. "Якщо у світі є 300 мільярдів доларів — чому б не використати їх?" — сказав він у січні.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон раніше заявляв, що його країна не може допомагати Україні збивати російські дрони через загрозу ескалації конфлікту з Російською Федерацією. При цьому союзники Ізраїлю активно долучались до ліквідації іранських ударних безпілотників під час нещодавньої атаки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.05.2024 22:43