Фото ілюстративне зі соцмереж

Політики, історики, військові: Кремль запровадив санкції проти 18 британців за "демонізацію Росії"

У понеділок, 12 лютого, міністерство закордонних справ Росії запровадило санкції щодо 18 громадян Великої Британії. Їм заборонено в'їзд на територію країни.

Про це повідомили російські пропагандистські медіа з посиланням на зовнішньополітичне відомство. Там "пояснили", що санкції введено через "конфронтаційний курс Лондона", його зусилля "з демонізації" Росії та передачу зброї Україні.

У список санкцій потрапили заступник міністра оборони Великобританії Джеймс Картлідж, заступник начальника Штабу оборони збройних сил Чарльз Волкер, заступник радника прем'єр-міністра Великої Британії з національної безпеки Сара Макінтош, командувач підводними силами Саймон Асквіт, голова національних кіберсил Тімоті Девід Ніл-Хоупс, спеціальний представник прем’єр-міністра на Західних Балканах Стюарт Піч. Під обмеження також потрапили члени палати лордів британського парламенту Деніел Хеннан, Майкл Ешкрофт і Рей Коллінз.

У список санкцій внесені вчені-гуманітарії, переважно історики та політологи, представники декількох університетів — Норман Дейвіс, Тімоті Гартон Еш, Рой Еллісон і Роберт Джонсон з Оксфордського університету, а також Девід Абулафія з Кембриджського університету, Орландо Файджес з Лондона з Університету Північної Кароліни в Чепел Хілл, Джеймс Волтон із Гарвардського університету та Джеймс Шерр з Міжнародного центру досліджень у галузі безпеки, який розташований в Естонії.

Усі ці вчені так чи інакше виступали на підтримку України. Тімоті Гартон Еш, зокрема, відомий дослідженнями з новітньої історії країн Центральної та Східної Європи, Норман Дейвіс — автор відомої, перекладеної й російською мовою монографії "Історія Європи", Орландо Файджес — дослідник Росії, автор книг "Танець Наташі" (про російську культуру) та "Шепотіння" (про сталінські репресії).

Раніше в понеділок також стало відомо про те, що Росфінмоніторинг вніс до списку екстремістів і терористів речника компанії Meta, якій належать соцмережі Facebook та Instagram, Енді Стоуна. Торік у листопаді його оголосили в розшук і заочно заарештували.

Нагадаємо, що сьогодні ж Рада ЄС ухвалила постанову, що роз’яснює зобов’язання центральних депозитаріїв цінних паперів, які володіють активами та резервами Центрального банку Росії. Таким чином у Європі зробили ще один кроку назустріч Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.02.2024 21:45