Фото: armyinform.com

Китайські компанії, які допомагають Росії, можуть потрапити під санкції Євросоюзу, — Bloomberg

Вперше за час повномасштабного вторгнення Росії в Україну під санкції можуть потрапити фірми із Китаю. Проте ця пропозиція все ще потребує підтримки всіх держав-членів Євросоюзу.

Про це повідомляє Bloomberg.

За даними видання, це буде перший випадок, коли ЄС запровадить обмеження для компаній у материковому Китаї після вторгнення Росії в Україну. Також до списку можуть увійти компанії в Гонконзі, Сербії, Індії та Туреччині.

"Обмеження заборонятимуть європейським компаніям торгувати з компаніями, зазначеними в списку, у рамках зусиль блоку по боротьбі з можливістю Росії отримати в руки санкційні товари через компанії в третіх країнах", — йдеться у повідомленні.

Раніше ЄС вже пропонував включити до списку кілька китайських фірм, але ці пропозиції були відхилені через опір деяких країн-членів Євросоюзу.

Зазначається, що санкції можуть торкнутися трьох китайських фірми та по одній з Індії, Шрі-Ланки, Сербії, Казахстану, Таїланду, Туреччини та Гонконгу. Їхнє включення до запропонованого списку "не тягне за собою покладення відповідальності за їхні дії на юрисдикцію, в якій вони діють". Наразі ЄС включив до списку понад 620 компаній — майже усі вони з Росії. Також у рамках пакета санкцій ЄС запропонував обмеження для 110 осіб та організацій.

Раніше Bloomberg повідомляв, що пакет санкцій, який стане 13-м з моменту вторгнення, буде обмеженим. Проте група держав-членів ЄС закликає блок додати нові економічні санкції. 

Варто додати, що лідери ЄС хочуть прийняти новий пакет заходів до другої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого.

Нагадаємо, 12 лютого, Рада ЄС ухвалила постанову, що роз’яснює зобов’язання центральних депозитаріїв цінних паперів, які володіють активами та резервами Центрального банку Росії. Таким чином прибуток від заморожених активів Росії можна використовувати для України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.02.2024 20:57