Фото: www.rmf24.pl

Польські фермери розширюють протести на кордон з Литвою: причина в українському зерні

Протести польських фермерів проти транзиту українського зерна розширюються. На цьому тижні фермери сусідньої держави готуються до двох нових блокувань:  на прикордонному пункті між Польщею та Німеччиною у місті Швецько та під Литвою — на прикордонному пункті Калварія-Будзіск.

Про це розповів співорганізатор протесту на литовському кордоні Кароліс Печіньскінс, пише LRT. За його словами, фермери зупинятимуть та фізично перевірятимуть усі транспортні засоби, які можуть перевозити українське зерно чи іншу сільськогосподарську продукцію.

"Акція протесту має розпочатися 1 березня о 10:00. Це не буде повною блокадою пункту пропуску через кордон. Ми, фермери, разом із польською владою хотіли б перевірити, що перевозиться у вантажівках, приділяючи особливу увагу тим транспортним засобам, які мають потенціал для перевезення сільськогосподарської продукції", — сказав Печіньскінс.

Співрозмовник розуміє, що подібні перевірки завдадуть незручності перевізникам, але просить їх зрозуміти, в якому важкому становищі опинилися фермери його країни.

"Ми просто хочемо довести та привернути увагу до того, що відбувається, бо вважаємо, що наші інтереси порушуються, і ми не отримуємо ні від кого підтримки. Питання про блокування литовського кордону виникло під час обмірковування того, як посилити тиск на польський уряд", — запевняє організатор протесту.

За його словами, є багато питань, які спричиняють головний біль у польських фермерів, але головна проблема — підозри, що частина українського зерна, яке має пройти через Польщу транзитом, фактично залишається в країні.

"Сільськогосподарська продукція перевантажується з вантажівок до поїздів, кінцевим пунктом призначення яких є транзитні порти Балтійського моря. Але фермери підозрювали, що частина цієї продукції залишається у Польщі", — заявив він.

За даними джерела, міністри сільського господарства Євросоюзу зустрінуться у понеділок у Брюсселі. Інтерв'юер сподівається, що місцеві політики ухвалять рішення, сприятливі для польських фермерів.

"Звичайно, ми чекаємо і наполягаємо на укладенні угод, які б принесли користь польським фермерам, щоб було зрозуміло, як українська сільгосппродукція проходить через Польщу, на яких умовах і як гарантується, що ця продукція досягне кінцевого пункту призначення і не буде залишатися в Польщі", — стверджує Печіньскіс.

Вплив Кремля на блокування кордонів

Хоча деякі експерти кажуть, що Кремль може використати конфлікт через українське зерно як пропагандистський інструмент, польський фермер запевняє, що уникає будь-яких контактів з можливими провокаторами.

"Ми проти будь-яких провокацій ми намагаємося, щоб наші протести відповідали інтересам польських фермерів. Ми контролюємо, щоби серед нас не виникало радикальних, маргінальних чи інших політично невигідних ініціатив. Ми погоджуємо наші протести з владою, щоб усі протести проходили легально та мирно, й уникали будь-яких контактів із можливими провокаторами", — запевняє організатор блокади.

Трохи раніше у понеділок голова Литовської асоціації виробників зерна Аушріс Маціяускас заявив, що литовські фермери зі свого боку не сприятимуть польському протесту. На думку Маціяускаса, найбільшою проблемою для литовських аграріїв є російське зерно.

Як відомо, з листопада 2023 року польські перевізники та фермери блокують український кордон. У січні вдалося тимчасово розблокувати кордон, у лютому протести на польсько-українському кордоні відновилися. До того ж нещодавно у ході протестів поляки на кордоні почали висипати українське зерно. Зафіксовано вже три такі випадки.

Нагадаємо, що 24 лютого на залізничній станції "Дорогуськ" утретє пошкодили вагони з українською агропродукцією. Зокрема, вантажні вагони з бобами.

Також у ніч на 25 лютого в Польщі на станції Котомеж була розсипана українська агропродукція з восьми напіввагонів. Вантаж прямував транзитом до порту Гданськ, звідки направлявся до інших країн світу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.02.2024 17:22