Фото ілюстративне. Джерело: ДПСУ

Польські протестувальники заблокували рух вантажівок на одному з пунктів пропуску

На польсько-українському кордоні фермери перекрили рух вантажівок через пункт пропуску "Рава-Руська — Гребенне". Протестувальники вимагають зменшення ввезення українських зернових культур на територію Польщі.

Про це повідомляє прес-служба Державної прикордонної служби України.

Зазначається, що страйкарі не пропускають вантажівки на виїзд з України. На вʼїзд в Україну пропускають вантажівки за раніше оголошеним графіком: 12 транспортних засобів протягом 12 годин, а також по чотири вантажівки, які перевозять гуманітарну допомогу, на годину.

"Пропуск решти категорій транспортних засобів в обох напрямках здійснюється у звичайному режимі", — йдеться у повідомленні. 

Відомо, що акцію протесту влаштували представники місцевих фермерських господарств. Вони виступають з вимогою стосовно зменшення ввезення зернових культур на територію Польщі з України.

Яких збитків українській економіці завдали протести щодо блокування польсько-українського кордону

Варто наголосити, що згідно з даними Національного банку України, блокада кордонів мала великий вплив на українську зовнішню торгівлю. Насамперед йдеться про імпорт товарів. Прямі збитки імпорту товарів внаслідок блокади торік у листопаді становили 500 мільйонів доларів, тоді як експорту — 160 мільйонів доларів. До кінця травня ситуація з блокадою на західних кордонах країни вирішиться. Збитки для імпорту в другому кварталі 2024-го оцінюють у 300-400 мільйонів доларів. 

"Блокада західних кордонів мала обмежений вплив на економіку України на початку 2024 року, однак і він мінімізується в межах року", — стверджують експерти.

У НБУ наголошують, що збитки, яких зазнав імпорт, вдалося частково компенсувати завдяки нарощуванню постачання залізницею, а збитки експорту вдалося частково компенсувати завдяки нарощуванню постачання через новий морський коридор.

Нагадаємо, у квітні президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна не в змозі самостійно розв'язати зернове питання з Україною. Він вважає, що ця проблема має бути вирішена на політичному рівні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Суспільство, 04.06.2024 12:07