Фото ілюстративне. Джерело: ДПСУ

Польські протестувальники влаштували одноденний страйк на кордоні з Україною

У п'ятницю, 10 травня, на українсько-польському кордоні протестувальники поновили блокаду для вантажного транспорту. Йдеться про пункт пропуску "Долгобичув-Угринів".

Про це повідомляє прес-служба Державної прикордонної служби України.

"За інформацією польської сторони, сьогодні, 10 травня, з 09:00 до 16:00 перед пунктом пропуску "Долгобичув-Угринів" буде проходити одноденний страйк на вантажних напрямках: в’їзд та виїзд з України", — йдеться у повідомленні.

Яких збитків зазнали українські експортери та імпортери внаслідок блокування українсько-польського кордону

Згідно з даними Національного банку України, блокада кордонів мала великий вплив на українську зовнішню торгівлю. Насамперед йдеться про імпорт товарів. Прямі збитки імпорту товарів внаслідок блокади торік у листопаді становили 500 мільйонів доларів, тоді як експорту — 160 мільйонів доларів. До кінця травня ситуація з блокадою на західних кордонах країни вирішиться. Збитки для імпорту в другому кварталі 2024-го оцінюють у 300-400 мільйонів доларів. 

"Блокада західних кордонів мала обмежений вплив на економіку України на початку 2024 року, однак і він мінімізується в межах року", — стверджують експерти.

У НБУ наголошують, що збитки, яких зазнав імпорт, вдалося частково компенсувати завдяки нарощуванню постачання залізницею, а збитки експорту вдалося частково компенсувати завдяки нарощуванню постачання через новий морський коридор.

Нагадаємо, 8 травня у Польщі на кордоні з Білоруссю затримали громадянина Росії, який дезертував з російської окупаційної армії. Чоловік намагався нелегально перетнути польсько-білоруський кордон через міграційний канал, який організував режим самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 10.05.2024 15:08