Фото: Офіс президента

"Польща сама не впорається": Дуда запропонував рішення зернового питання

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна не в змозі самостійно розв'язати зернове питання з Україною. Він вважає, що ця проблема має бути вирішена на політичному рівні. 

Про це стало відомо з інтерв'ю Анджея Дуди виданню LRT. 

У Дуди запитали, чому розв'язання проблеми з блокадою україно-польського кордону займає так багато часу.

"Тому що це дійсно дуже серйозна проблема, і вона залишиться проблемою в майбутньому. Хочу підкреслити, що саме Брюссель прийняв рішення про зняття обмежень на імпорт продуктів харчування з України до ЄС. На жаль, це має наслідки за межами України, зокрема в Польщі", — сказав Дуда. 

Президент Польщі наголосив, що його країна є переважно аграрною та заповнення польського ринку сільськогосподарською продукцією з України створило багато проблем для місцевих аграріїв. Він вважає, що велика частина світу виграла від постачання в ЄС дешевої української аграрної продукції. 

"Це парадоксальна ситуація, і не дивно, що фермери захищаються, тому що вони інвестували у свої ферми в Польщі, дешева сільськогосподарська продукція, що надходить з України, для них драматично руйнівна", — додав він.

Польський лідер запевнив, що люди не повинні вважати, що блокада україно-польського кордону є відображенням ставлення поляків до українців, адже в Польщі люди впустили українських біженців до своїх домівок і дали українцям роботу. 

В інтерв'ю виданню він закликав Брюссель взяти участь у розв'язанні зернового питання між Польщею та Україною. 

"Нам потрібно розв'язати цю проблему із зерновим питанням, але Польща не зможе розв'язати її самостійно, бо якби ми спробували обмежити потік української продукції до Європейського союзу, ми б порушили правила Співтовариства. Отже, Брюссель має знайти умови, які також захистять країни-члени від ситуації, в якій ми сьогодні перебуваємо. Цю проблему треба вирішувати на політичному рівні", — заявив Дуда.

Нагадаємо, раніше президент Польщі Анджей Дуда заявляв, що російський диктатор Володимир Путін може напасти й на інші країни, якщо виграє війну в Україні. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.04.2024 14:51