Фото із соцмереж

Польща готова продавати більше електроенергії Україні

Польща володіє хорошим енергетичним пакетом з продажу Україні додаткової електроенергії. Це вигідно, бо створює потенціал польського експорту, але найголовніше дозволяє українцям вижити.

Таку заяву під час конференції у Ряшеві під назвою "Енергетична безпека — основи та перспектива розвитку" зробив уповноважений уряду Польщі з питань відбудови України Павел Коваль, пише Bankier.pl.

В інтерв'ю ПАП Коваль наголосив, що Рада зі співпраці з Україною підготувала дуже добрий енергетичний пакет для нашого східного сусіда.

"Цей пакет є вигідним, тому що він створює потенціал польського експорту, дозволяє нам використовувати накопичене вугілля, дозволяє запускати польську промисловість і дозволяє нам заробляти гроші. Але найголовніше, що це дає змогу українцям вижити", — додав він.

За словами Коваля, енергетичне питання буде ключовим в Україні найближчими місяцями. Він додав, що Росія, напевно, знищила від 70 до 80 відсотків енергетичної інфраструктури України. "Це означає, що за несприятливого сценарію ми можемо зіткнутися з хвилею енергетичних біженців. Щоб запобігти цьому, ми маємо відреагувати. Ми готові до такої реакції, продати великий обсяг енергоресурсів Україні, щоб вони почувалися трохи безпечніше", — сказав він.

Коваль звернувся до польських компаній, які б хотіли взяти участь у відновленні України, особливо в енергетичному секторі, представити BGK свої ідеї та проекти.

"Навіть польські невеликі компанії мають шанс отримати зиск від цієї програми реконструкції України. Все, що вам потрібно, це партнер в Україні й ви можете отримати хороший кредит чи поруку за кредитом. І енергетичні проекти будуть просуватись на всі сто відсотків", — додав Коваль.

Раніше повідомлялось, що Україна імпортує електроенергію з Румунії, Польщі, Словаччини, Угорщини, Молдови загальним обсягом 12 749 МВт/год із максимальною потужністю в окремі години до 1 287 МВт. Експорт не відбувається і не передбачається.

Нагадаємо, заступник міністра енергетики Микола Колісник нещодавно заявив, що перенесення повітряних ліній під землю може допомогти у захисті від російських атак. Це один із потенційних варіантів, яки розглядається на урядовому рівні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 10.09.2024 14:44