Фото: Pixabay

Обсяги ввезеного до Польщі зерна з Росії: ЦПД помилився у статистиці (ОНОВЛЕНО)

Очільниця департаменту збору та моніторингу дезінформації Центру протидії дезінформації Аліна Бондарчук у інтерв'ю від 17 лютого повідомила, що Росія без блокування "завезла у Польщу за рік понад 12 мільйонів тонн зерна". 

"Скільки ввезено російського зерна до Польщі за період 2022-2023 року? 12 мільйонів тонн. Скільки ввезла Україна мільйонів тонн — 4,3", — заявила вона в одному з інтерв'ю.

Однак подана раніше інформація виявилася хибною.

ОНОВЛЕНО

Як з'ясувалося, Центр протидії дезінформації надав недостовірну інформацію через те, що використав помилкові дані. Так, експерт Центру політичних студій "Доктрина" Анатолій Курносов на своїй сторінці у Facebook у дописі від 14 лютого повідомив, що у своєму матеріалі для "Радіо Свобода" вказав неправильні цифри стосовно ввезеного до Польщі російського зерна, оскільки заявив про мільйони тонн замість кілограмів. Він перепросив за свою помилку. Водночас станом на 17 лютого на його слова у випуску ЦПД посилалася експертка студії. І Центр розмістив дані саме про ті ж "12 мільйонів тонн".

Станом на 18 лютого Центр не опублікував спростування поширеної ж ними неправдивої інформації.

Зазначимо, що дані Держстату Польщі свідчать про наступне. Згідно з повідомленням ресурсу Cenyrolnicze.pl, за півтора року (з січня 2022-го по травень 2023-го) з Росії до Польщі було імпортовано понад 12 мільйонів кілограмів зерна, або ж 12 тисяч тонн.

Інцидент із розсипаним у Польщі українським зерном

На пункті пропуску "Ягодин — Дорогуськ" 11 лютого польські фермери висипали зерно з декількох українських вантажівок. Зокрема, учасники блокади зрізали пломби з вантажівок за допомогою болгарки.

Згодом посольство України в Польщі звернулося до поліції через інцидент із розсипаним зерном у польському Дорогуську, який трапився 11 лютого. За словами посла України у Польщі Василя Зварича, "такі методи протестувальників не повинні толеруватися в європейській цивілізованій країні, не кажучи вже про моральну сторону цієї провокації".

Своєю чергою міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський перепросив в України за інцидент з розсипаним зерном, що стався у неділю, 11 лютого.

Нагадаємо, за даними Центру протидії дезінформації, акцію із висипанням на дорогу українського зерна організував Рафал Маклер — один із натхненників протестів, власник логістичної компанії та лідер люблінського осередку маргінальної партії "Конфедерація". Ця політсила, за висновком ЦПД, виступає за вихід Польщі з Європейського Союзу, критикує розміщення військ НАТО в країні та агітує за покращення стосунків з Російською Федерацією.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 18.02.2024 20:37