Фото: twitter.com/MeklerRafal

Розсипане зерно на кордоні: у Центрі протидії дезінформації пояснили, хто за цим стоїть

У неділю, 11 лютого, польські протестувальники на кордоні України та Польщі висипали на дорогу зерно з кількох українських фур. Цей інцидент, який в українському посольстві в Польщі назвали "ганебним злочином", ймовірно організували проросійські сили в Польщі.

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації (ЦПД) у Telegram-каналі.

Зазначається, що цю акцію організував Рафал Маклер один із натхненників протестів, власник логістичної компанії та лідер люблінського осередку маргінальної партії "Конфедерація". Ця політсила, за висновком ЦПД, виступає за вихід Польщі з Європейського Союзу, критикує розміщення військ НАТО в країні та агітує за покращення стосунків з Російською Федерацією. 

"Партія не користується широкою підтримкою поляків. Сам Маклер балотувався у 2019 році в Сейм, але невдало", йдеться у повідомленні.

У ЦПД наголошують, що ця чергова акція Маклера вочевидь відповідає інтересам Росії, яка зацікавлена у конфлікті між українцями та поляками й зменшенні підтримки України з боку ЄС. 

Крім того, ця акція стала в пригоді напівкримінальним польським колам, яких підозрюють у рейдерських схемах на ринку перевезень в Євросоюзі, зауважують в ЦПД.

"Деструктивні дії окремих політиків не повинні впливати на партнерські й добросусідські відносини України та Польщі", впевнені аналітики Центру.

Що відомо про інцидент

На пункті пропуску "Ягодин — Дорогуськ" 11 лютого польські фермери висипали зерно з декількох українських вантажівок. Зокрема, учасники блокади зрізали пломби з вантажівок за допомогою болгарки. Зі скількох ваговозів висипали зерно — невідомо.

Нагадаємо, що посольство України в Польщі звернулося до поліції через інцидент із розсипаним зерном у польському Дорогуську, який трапився 11 лютого. За словами посла України у Польщі Василя Зварича, "такі методи протестувальників не повинні толеруватися в європейській цивілізованій країні, не кажучи вже про моральну сторону цієї провокації".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 12.02.2024 13:13