Фото: nrcu.gov.ua

Понад 10% українців стали жертвами шахраїв: у НБУ назвали найпоширеніші схеми аферистів

Попри війну та тяжке становище в країні, аферисти не припиняють дурити громадян. З початку повномасштабного вторгнення жертвами шахраїв стали 11% мешканців України. Найчастіше людей обманюють при купівлі або продажу товарів в Інтернеті.

Про це свідчать дані опитування, проведеного Національним банком України (НБУ) спільно з сервісом "Опендатабот".

За даними регулятора, наразі опитування пройшло понад 112,9 тисяч користувачів. За його результатами виявилося, що кожен дев'ятий опитаний ставав жертвою шахраїв з 24 лютого 2022 року.

"Користуючись ситуацією та складним становищем громадян, злочинці адаптували шахрайські схеми під сьогодення та ошукували людей, прикидаючись банками чи обіцяючи фінансову допомогу від держави, міжнародних та благодійних організацій", — пояснюють в НБУ.

Також результати опитування свідчать, що найчастіше злочинці ошукують молодь у віці 18-24 років (14% опитаних) та людей старше 65 років (11,5%), адже саме ці категорії українців є найменш фінансово обізнані. Згідно з опитуванням, майже третина жертв шахраїв втратили від їх дій близько 500 гривень, ще чверть опитаних втратила понад п'ять тисяч гривень. 

За словами директора Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Андрія Поддєрегіна, під час війни шахраї користуються вразливістю громадян, їхньою тривожністю та складним станом. На його думку, протидіяти цьому можна лише через обізнаність та критичне мислення.

"Характерно, що більшість випадків, коли громадяни втрачають свої кошти, виникають через розголошення ними даних своєї платіжної картки, одноразових паролів для підтвердження операцій, даних для входу до інтернет-банкінгу. Половина від загальної суми збитків від шахрайства з платіжними картками відбулася через соціальну інженерію. Їх можна було б уникнути, пам’ятаючи та дотримуючись правил безпечного використання платіжних карток", — наголошує він.

Нагадаємо, наприкінці вересня працівники Державного бюро розслідувань у взаємодії з Департаментом стратегічних розслідувань Нацполіції викрили та блокували у Дніпрі роботу потужного шахрайського кол-центру, яку організували місцеві кримінальні авторитети. Аферисти використовували номери телефонів польських операторів та IP-телефонію. Під час дзвінків вони називали себе представниками польських банків і повідомляли потерпілим, що їхня банківська картка заблокована. Під час розмови працівники кол-центру схиляли жертв до встановлення на телефоні спеціального додатка. Завдяки цьому вірусному програмному забезпеченню зловмисники отримували дистанційний доступ до гаджетів і банківських рахунків потерпілих. Таким чином із польських рахунків українських громадян спритники вкрали щонайменше півмільйона гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 10.10.2023 04:21