Фото ілюстративне з відкритих джерел

Понад пів сотні країн ООН підтримали Декларацію до дев’яностих роковин Голодомору

Організація Об’єднаних Націй ухвалила Декларацію до 90 роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні. Її ініціювала українська делегація, а підписали 55 держав-членів ООН у Нью-Йорку.

Про це повідомив "Укрінформ". У документі йдеться про те, що "Голодомор є національною трагедією українського народу, яка забрала мільйони невинних життів, її спричинили жорстокі дії та політика тоталітарного режиму".

"Трагедія Голодомору має слугувати для нинішнього і прийдешніх поколінь нагадуванням про необхідність безумовного дотримання прав людини, включаючи право на життя, з тим, щоби запобігти повторенню подібних трагедій, а також не допустити використання голоду цивільного населення як методу ведення війни, зокрема, шляхом порушення виробництва та ланцюгів постачання, що посилює глобальну продовольчу нестабільність, особливо для найуразливіших верств населення", — наголошується у декларації.

Документ закликає вшанувати пам'ять жертв «штучно викликаного смертельного голоду, який забрав життя мільйонів українців, включаючи представників інших національностей, які тоді проживали в Україні», засуджує жорстоку політику сталінського режиму, підтверджує зобов'язання всіх держав-членів щодо подолання голоду, закріплене в рішеннях Генасамблеї ООН у вересні 2023 року.

Декларацію підписали, зокрема, країни Євросоюзу, Азербайджан, Австралія, Боснія та Герцеговина, Гватемала, Чилі, Японія, Південна Корея, Велика Британія, США, Уругвай, Коста-Рика, Маршаллові острови та Палау.

Нагадаємо, що 21 листопада постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд зробила різку заяву про президента Росії Володимира Путіна. Вона виступила на Раді безпеки ООН, де згадала Голодомор і порівняла російського диктатора з Йосипом Сталіним.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 24.11.2023 09:17