Петро Порошенко і прикордонники. Скріншот із відео

Порошенко планував зустрітися з Орбаном: у СБУ пояснили, чому зірвали виїзд політика за кордон

Служба безпеки України повідомила, що п'ятий президент Петро Порошенко запланував зустріч із проросійським прем'єром Угорщини Віктором Орбаном. Російські спецслужби готували провокації на міжнародній арені.

Про це йдеться в заяві Служби безпеки України.

У спецслужбі повідомили, що звернулися до Офісу президента, Кабінету міністрів та Верховної Ради із пропозицією врахувати інформацію про плани ворога під час організації та погодження закордонних відряджень українських делегацій. За їхньою інформацією, саме після цього керівництво парламенту не надало дозвіл на закордонне відрядження народному депутатові Петрові Порошенку.

"За задумом спецслужб РФ, проведення широкомасштабної інформаційної спецоперації має призвести до зміни настроїв в країнах-партнерах антиросійської коаліції та спонукатиме представників українського політикуму до проголошення наративів щодо необхідності переговорного процесу з РФ на умовах заморожування війни. Вказані заяви спеціальні служби РФ планували активно підтримати через проросійські політичні сили іноземних країн", — йдеться у повідомленні.

За інформацією правоохоронців, серед планів ворога — залучення до ІПСО окремих українських політиків під час їх відвідин третіх країн.

"За отриманими контррозвідувальними даними, саме в цьому контексті можна розглядати інформацію щодо запланованої зустрічі голови партії "Європейська солідарність" Петра Порошенка з прем’єр-міністром Віктором Орбаном, який системно висловлює антиукраїнську позицію, є "другом Путіна" і закликає зняти санкції з РФ. Цю зустріч, як і інші "робочі зустрічі" вітчизняних політиків з представниками держав, які транслюють проросійські наративи, РФ планувала використати у своїх ІПСО проти України", — наголошують у СБУ.

Реакція партії "Європейська Солідарність".

У політсилі заявили, що якби у Порошенка була можливість допомогти, він би "це зробив у будь-якій країні Європейського Союзу, де позиції України не такі потужні". Там припускають, що таким чином намагаються виправдати заборону йому перетинати кордон.

"Варто пам’ятати, що 14-15 грудня у Брюсселі своє рішення про початок передвступних переговорів з Україною оголошуватиме Європейська Рада, де Будапешт має право вето. Якби у Петра Порошенка була можливість допомогти, використовуючи власний особистий позитивний досвід та контакти, щоб це рішення було успішним, тим більше на фоні останніх заяв, він би це зробив. Без зрад. Та в інтересах держави", — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, зранку 1 грудня Петро Порошенко опублікував відео з державного кордону, де заявив, що прикордонники не пропустили його, попри розпорядження про відрядження, яке підписав голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. Згодом представники Держприкордонслужби пояснили свої дії, заявивши про скасування цього розпорядження.

Згодом перший віце-спікер Верховної Ради України Олександр Корнієнко, який видав розпорядження про скасування закордонного відрядження чинного народного депутата та голови партії "Європейська Солідарність" Петра Порошенка, пояснив причини. Він послався на таємний лист для службового користування.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.12.2023 16:25