Всеволод Ченцов. Фото: Представництво України при Європейському Союзі

Посол озвучив альтернативні варіанти у разі блокування Угорщиною 50 млрд євро для України

Угорщина вкотре може ветувати чотирирічну програму від Європейського Союзу для України на 50 мільярдів євро. Посол України при ЄС Всеволод Ченцов назвав альтернативні варіанти, якщо таке рішення буде ухвалено.

У інтерв’ю Forbes він озвучив такі ймовірні розв'язання проблеми:

  • створення чотирирічного Фонду для України в рамках бюджету Євросоюзу;
  • позабюджетний фонд, куди держави-члени ЄС робитимуть внески;
  • Єврокомісія може запозичувати допомогу під свою гарантію;
  • макроекономічна допомога, тобто періодичні запозичення від Єврокомісії під гарантії.

Ченцов зауважив, що перший варіант — найдешевший і зручніший, а тому є пріоритетнішим. Проте Будапешт може накладати на нього вето, але "жодна країна не зможе гратися у це постійно".

"Думаю, що буде ухвалено варіант А", — зазначив дипломат.

Він додав, що у фінальному рішенні можуть бути запобіжники чи положення щодо періодичного перегляду показників. Торік Європейський Союз надав близько 18 мільярдів євро для покриття бюджетного дефіциту — цього року орієнтовно будуть такі ж показники. Надалі сума запозичень залежатиме від потреб.

"Сподіваємося, економіка (України, — ред.) запрацює і потреби у запозиченнях знизяться", — підсумовує Ченцов.

Нагадаємо, напередодні прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Європейський Союз повинен допомогти Україні в боротьбі з вторгненням Росії, але "для цього не варто залучати ресурси з бюджету блоку". За даними ЗМІ, Угорщина виступає проти спроб змінити бюджет Євросоюзу, щоб направити 50 мільярдів євро Києву та надати більше грошей для інших завдань, таких як управління міграцією. Лідери ЄС планують обговорити це питання на саміті 1 лютого.

Водночас видання Financial Times із посиланням на анонімних високопосадовців писало, що заради 50 мільярдів євро для України Євросоюз може піти на поступки Угорщині. Аби переконати прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана зняти вето, Єврокомісія, вказують ЗМІ, готова надати Будапешту право 2025 року оцінити, чи Україна все ще потребує грошей і чи виконала вона вимоги для отримання допомоги Європейського Союзу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.01.2024 04:33