Віктор Орбан. Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Допомога Україні не повинна зашкодити бюджету ЄС: нова суперечлива заява Орбана

У вівторок, 16 січня, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Європейський Союз повинен допомогти Україні в боротьбі з вторгненням Росії. Але для цього не варто залучати ресурси з бюджету блоку.

Про це повідомив Reuters. Угорщина виступає проти спроб змінити бюджет Євросоюзу, щоб направити 50 мільярдів євро Києву та надати більше грошей для інших завдань, таких як управління міграцією. Лідери ЄС збираються обговорити це питання на саміті 1 лютого.

"Якщо ми хочемо допомогти Україні, що, на мою думку, нам потрібно зробити, ми повинні провести це таким чином, щоби не завдати шкоди бюджету ЄС", — сказав Орбан під час прес-конференції.

За його словами, віддавати 50 мільярдів євро з бюджету Європейського Союзу на чотири роки вперед — це порушення суверенітету та національних інтересів ЄС.

"Ми навіть не знаємо, що буде через чверть року", — намагався пояснити свою думку угорський прем’єр-міністр.

Орбан зазначив, що будь-який фінансовий інструмент для України має бути окремим від бюджету Євросоюзу. Він додав, що пропозиція Угорщини стосовно створення такого механізму базується на розподілі допомоги на основі валового національного доходу.

"Якщо Брюссель це ухвалить, то буде допомога Україні поза бюджетом. Якщо ні, то мені буде сумно зупинити цей процес", — зазначив він.

Орбан висловився після зустрічі з прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо, який, як і його угорський колега, заявив, що немає військового розв’язання кризи в Україні майже через два роки після вторгнення Росії.

Фіцо заявив, що Словаччина підтримує Угорщину в боротьбі за її інтереси та що його уряд не підтримає жодних заходів, які обмежують права Будапешта в Євросоюзі. Він сказав, що Орбан вів "законну" боротьбу у своїй опозиції до змін бюджету ЄС і сигналізував про підтримку на майбутньому саміті.

"Уряд Словаччини підтримає пропозиції, які прем'єр-міністр Угорщини вже висунув або висуне", — підсумував Фіцо.

Нагадаємо, помічник державного секретаря США у справах Європи та Євразії Джим О’Браєн заявив нещодавно, що позиція прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана щодо України розчаровує Сполучені Штати Америки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.01.2024 20:51