Віктор Орбан. Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Політика Орбана розчаровує США: у Держдепі попередили угорського прем’єра

Позиція прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана щодо України розчаровує Сполучені Штати Америки. Угорський лідер залишився єдиним у Європейському Союзі, хто ставить під сумнів підтримку нашої країни.

Про це повідомив Reuters із посиланням на заяву помічника державного секретаря США у справах Європи та Євразії Джима О’Браєна.

"Держдепартамент США розчарований тим, що прем'єр-міністр Орбан вирішив залишитися в Європейському Союзі єдиним, хто ставить під сумнів підтримку українців", — сказав він.

Угорщина, яка є членом Європейського Союзу та НАТО, відмовляється надавати військову допомогу Україні з моменту повномасштабного вторгнення Росії 2022 року, а також разом із Туреччиною стримує прагнення Швеції вступити в НАТО. Уряд Орбана також неодноразово обіцяв, що він не буде останнім, хто ратифікує заявку північної країни на приєднання до Північноатлантичного альянсу.

О'Браєн висловив сподівання, що уряд Орбана не відступить від цих заяв і буде діяти конструктивно.

"Побачимо, чи виконає він цю обіцянку. Зараз ми наближатимемося до вступу Швеції в альянс, і це, сподіваюся, відбудеться найближчим часом. Ми хотіли би бачити Угорщину конструктивним партнером", — наголосив представник Держдепу.

Видання зазначає, що відносини між Будапештом і Вашингтоном погіршилися через зволікання Угорщини щодо ратифікації вступу Швеції до НАТО, а також через теплі зв’язки Орбана з Москвою, попри війну в Україні.

Нагадаємо, що в жовтні прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним у Китаї. На цій зустрічі угорський прем'єр назвав російське вторгнення до України "воєнною операцією", а пізніше пояснив, чому так сталося.

За його словами, між двома країнами не відбулося оголошення війни. Він зазначив, що ми повинні бути щасливими, що наразі немає оголошення війни, адже тоді у Росії оголосили би загальну мобілізацію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.01.2024 10:14