Урсула фон дер Ляєн і Віктор Орбан. Джерело: commission.europa.eu

Заради 50 мільярдів євро для України Євросоюз може піти на поступки Угорщині

У Європі одним із головних завдань вважають подолання вето Угорщини на пакет підтримки для України у розмірі 50 мільярдів євро. Заради цього Європейська комісія готова прийняти деякі вимоги Угорщини.

Про це у своїй статті написало видання Financial Times із посиланням на анонімних високопосадовців. За даними джерел, аби переконати прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана зняти вето, Єврокомісія готова надати Будапешту право 2025 року оцінити, чи Україна все ще потребує грошей і чи виконала вона вимоги для отримання допомоги Європейського Союзу.

Таким чином фактично Віктор Орбан отримає право накласти вето на допомогу Україні 2025 року.

Єврокомісія також не проти щорічних перевірок допомоги та додавання пункту про "екстрене гальмування", згідно з яким будь-яка країна може винести серйозні занепокоєння щодо виплат Україні на обговорення на саміті лідерів країн-членів Європейського Союзу. Однак, як уточнили джерела видання, це не дасть Угорщині додаткової можливості накласти вето.

На запитання, чи цього вистачить для того, щоб Орбан зняв своє вето, угорський високопосадовець відповів: "Ще не знаю. Я ще не впевнений, але, найімовірніше, так". За його даними, Угорщина "налаштована на переговори".

У статті йдеться про те, що поступки Угорщині є кращою ідеєю, ніж альтернативні домовленості, які вимагають складніших механізмів в обхід Будапешта. Серед них, зокрема, продовження нинішньої системи кредитування на один рік, залучення спільного боргу, забезпеченого національними гарантіями або створення спеціального фінансового механізму для виплати грантів.

Усі ці варіанти можна реалізувати без участі Угорщини, але вони є дорожчими та потребують більше часу для створення та виділення коштів Україні.

Своєю чергою, Київ наполягає на необхідності отримати допомогу щонайпізніше в березні, щоб уникнути необхідності вдаватися до друкування грошей для фінансування витрат.

Нагадаємо, помічник державного секретаря США у справах Європи та Євразії Джим О’Браєн заявив, що позиція прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана щодо України розчаровує Сполучені Штати Америки. Угорський лідер залишився єдиним у Європейському Союзі, хто ставить під сумнів підтримку нашої країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.01.2024 15:02