Фото: "РБК-Україна"

"Поставлено на провітрювання": Гуменюк розповіла, як працює Кримський міст

На сьогодні незаконно збудований росіянами Кримський міст працює в обмеженому режимі та не забезпечує повноцінної логістики загарбників. Росіяни всіляко намагаються захистити споруду від ураження.

Про це повідомила речниця оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

"З огляду на ситуацію з димом, міст поставлено на провітрювання. Тому він то закривається, то відкривається, працює не на повну потужність. Деякі автомобільні смуги все ж таки функціонують, але в обмеженому режимі й виключно для легкового транспорту. Залізниця працює за спеціальним режимом. Теж дуже обмежено", — розповіла Гуменюк.

За словами посадовиці, наразі максимально потужна мостова артерія, яка з’єднує Росію і тимчасово окупований Крим, не забезпечує повноцінної логістики окупантам. Водночас окупанти збільшують корабельне угруповання навколо Кримського мосту, щоб не допустити ураження цього об'єкта.

"Але зрозуміло, що реагування їх на загрозу, яка їм не зовсім відома за тактико-технічними характеристиками може бути різним, тому вони час від часу влаштовують навчання і задимлення навколо цього об'єкту", — сказала Гуменюк.

Водночас Гуменюк зауважила, що рашисти навмисно затримують рух суден для того, щоб вони були буферною подушкою для загородження їхнього корабельного угруповання. Вона додала, що може бути від 30 до 50 суден накопичено в так званому районі очікування, де вони проводять фільтраційні заходи, нібито перевіряючи судна на перевезення військового вантажу. 

Що відомо про Кримський міст

Керченський міст — незаконно збудований транспортний перехід через Керченську протоку, що складається з двох розташованих поруч мостів — залізничного й автомобільного, які сполучають Керченський і Таманський півострови через острів Тузлу й Тузлинську косу. Є найдовшим з коли-небудь побудованих Росією мостів.

Міст поєднує тимчасово окупований український півострів Крим з Росією. Автодорожній міст є частиною дороги А-290 (Керч — Новоросійськ). Автомобільну частину відкрито 15 травня 2018 року, залізничний — 25 грудня 2019 року для пасажирського транспорту і 30 червня 2020 року для вантажного.

Зазначимо, що 8 жовтня 2022 року спалахнула пожежа на залізничній гілці Керченського мосту. Окупанти спершу говорили, що там зайнялася цистерна з паливом на товарному поїзді, пізніше повідомили про підрив начиненої вибухівкою вантажівки на дорозі, а загалом запевнили, що "все під контролем". Ремонт мосту тривав понад рік.

У ніч проти 17 липня на Кримському мосту пролунали вибухи вдруге від початку повномасштабного вторгнення Росії, після чого весь рух по ньому було зупинено. Росіяни визнають, що не зможуть відновити його до кінця 2023 року.

Нагадаємо, 16 серпня у Головному управлінні розвідки Міноборони України закликали уникати поїздок Кримським мостом. У відомстві анонсують серйозні проблеми для конструкції переправи. У відомстві зауважили, що Кримський міст вже дуже "погано себе почуває".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.08.2023 10:19