Фото: Офіс президента

"Повага до свободи слова та ЗМІ є основною цінністю для ЄС": Боррель відреагував на заборону європейських ЗМІ в Росії

У Європейському Союзі засудили рішення Москви заблокувати доступ до понад вісімдесяти європейських ЗМІ на території РФ.

Про це у середу, 26 червня, заявив верховний представник Євросоюзу із зовнішньої політики Жозеп Боррель.

За його словами, відповідне рішення російської влади ще більше обмежує доступ до вільної та незалежної інформації для населення країни. Зокрема, воно посилює і без того жорстку цензуру щодо ЗМІ в РФ.

"Заборонені європейські ЗМІ працюють відповідно до журналістських принципів і стандартів. Вони надають фактичну інформацію, в тому числі російській аудиторії, зокрема про незаконну агресивну війну Росії проти України", — зазначив Боррель.

Також політик додав, що Євросоюз ухвалив обмежувальні заходи проти російських медіа, адже ці ЗМІ, за його словами, перебувають під контролем російської влади й відіграють важливу роль у підтримці вторгнення Росії до України. Боррель наголосив, що заблоковані російські ЗМІ не є вільними та поширюють кремлівську пропаганду.

"Повага до свободи слова та ЗМІ є основною цінністю для ЄС. Він продовжить підтримувати доступність фактичної інформації також для аудиторії в Росії", — наголосив Боррель.

Відомо, що заборона поширилась на телевізійні та радіокомпанії, а також на газети, журнали й онлайн видання. У перелік потрапили німецькі видання Spiegel і FAZ, французькі Le Monde і Liberation, іспанське El País, італійські La Stampa і La Repubblica, агенція France Presse.

Раніше, а саме 17 травня, Рада ЄС прийняла рішення стосовно блокування на території ЄС чотирьох російських ЗМІ. Йдеться про такі ЗМІ, як Voice of Europe, "РИА Новости", "Известия" та "Российская газета". 

"Ці засоби масової інформації перебувають під постійним прямим чи опосередкованим контролем керівництва Російської Федерації та відіграють важливу роль у розгортанні та підтримці агресивної війни Росії проти України та дестабілізації сусідніх країн", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 25 червня державна компанія Фінляндії з постачання газу Gasum відмовляється від закупівель скрапленого природного газу з Російської Федерації. Це стало наслідком запровадження 14 пакету санкцій Європейським Союзом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.06.2024 16:28