Бомбардувальник Ту-95. Фото: росЗМІ

Повітряні сили зафіксували зліт бомбардувальників Ту-95 з російської "Оленьї"

У ніч на п'ятницю, 29 березня, Повітряні сили Збройних сил України зафіксували активність чотирьох бортів Ту-95МС з аеродрому "Оленья" (Мурманська область, РФ). Ворожі бомбардувальники здійснюють політ у південно-східному напрямку.

Про це інформує Командування Повітряних сил Збройних сил України.

Військові наголосили, що у разі ракетної загрози та пусків крилатих ракет буде додаткове повідомлення.


Літаки проекту Ту-95 — це радянські та російські стратегічні бомбардувальники, які вважаються найшвидшими літаками з турбогвинтовими двигунами. Ту-95 та його модифікації є єдиними у світі серійними ракетоносіями-бомбардувальниками з такими двигунами. Літак призначений для ударів по стратегічних об'єктах у тилу в будь-яких погодних умовах та будь-який час доби.

Літаки обслуговує екіпаж із семи осіб. Маса спорядженого борту становить 190 тонн, максимальна швидкість — 830 км/год, бойовий радіус дії — 6500 кілометрів, дальність польоту — 13 000 кілометрів.

Стратегічний бомбардувальник Ту-95МС здатний нести до шести крилатих ракет повітряного базування Х-555 або до восьми типу Х-101.


Останні масовані ракетні обстріли

Протягом поточного тижня російські окупанти двічі здійснили масований ракетний обстріл по Україні. Так, вночі 21 березня росіяни атакували столицю балістичними ракетами "Іскандер-М"/"Кинджал" та крилатими ракетами. В результаті успішної бойової роботи усі ворожі ракети були збиті на Київщині. Водночас у столиці постраждали 13 людей та зафіксовано низку руйнувань у трьох районах. Зокрема, пошкоджено житлові будинки, церква, дитячий садок та згоріли низка автомобілів.

У Київській області постраждало четверо людей. Одну людину госпіталізовано до лікарні. Також спалахнули пожежі у чотирьох районах області. Зокрема, понівечено понад 40 житлових приватних помешкань, дві багатоповерхівки та 12 автівок.

У ніч на 22 березня ворог знову масовано атакував дронами та ракетами: цілями ворожої атаки були низка регіонів, зокрема Запоріжжя, Хмельницька, Львівська області, Харків. Крім цього, рашисти поцілили й по найбільшій гідроелектростанції України — ДніпроГЕС у Запоріжжі. До того ж через масований обстріл Запорізька АЕС опинилася на межі блекауту. Станом на 23 березня, у воді, відібраній на правому березі, за 1,1 км від ГЕС, фіксується наднормативне забруднення нафтопродуктами у 1,1 раза та перевищення рівня заліза загального в 1,5 раза від нормативів для питних потреб.

24 березня російські окупанти завдали третього масованого ракетного удару по Україні за попередні чотири доби. Вдруге за ці дні потужну атаку пережив Київ. Сили та засоби протиповітряної оборони над Києвом і в районі столиці уразили приблизно десяток ворожих ракет.

Нагадаємо, за даними Моніторингової місії ООН, внаслідок російської агресії в Україні загинуло 14085 цивільних. Ці дані фіксуються з 2014 року, коли ворог окупував Крим та захопив частини територій Луганської та Донецької областей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.03.2024 01:14