Фото ілюстративне з відкритих джерел

Позбавлення державних нагород зрадників: профільний Комітет Ради підтримав законопроект

Комітет Верховної Ради із питань безпеки й оборони підтримав законопроект №6163. У ньому йдеться про позбавлення державних нагород всіх зрадників і колаборантів.

Про це повідомив автор документа, перший заступник голови комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Роман Лозинський.

"Цей день настав! Комітет із питань безпеки й оборони підтримав мій законопроект №6163 про позбавлення державних нагород всіх зрадників і колаборантів! 13 із 13 — за винесення на друге читання й ухвалення в цілому! Нарешті після 18 місяців справа зрушилася з мертвої точки. Далі — в зал, підпис президента... Й очищувати країну!" — написав він на своїй Facebook-сторінці.

У квітні 2022 року Верховні Рада ухвалила цей законопроект у першому читанні. Раніше зазначалося, що, за чинним законодавством, позбавити державних нагород практично неможливо. Тому нардепи ініціювали зміни до законодавства, які дозволять відновити справедливість і здоровий глузд у часи повномасштабної війни з Росією.

Тож Верховна Рада та Рада національної безпеки й оборони мають отримувати право вносити на розгляд президента обґрунтоване подання про позбавлення державної нагороди винятково у випадках, коли нагороджений вчинив дії, спрямовані на:

  • популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та її посадових осіб;
  • виправдання, визнання правомірності або публічне заперечення збройної агресії проти України, анексії території України державою-агресором, порушення територіальної цілісності, суверенітету України;
  • або у разі, якщо правоохоронні органи встановили зв’язки нагородженого з окупаційними силами та/або окупаційними адміністраціями держави-агресора.

Остаточне рішення щодо позбавлення нагород ухвалює президент України. Якщо особа, позбавлена нагороди, вважає таке рішення помилковим, вона має право на поновлення у правах на державні нагороди за законом України "Про державні нагороди України".

Нагадаємо, на початку листопада прес-служба Державного бюро розслідувань повідомляла, що від початку повномасштабного вторгнення Росії порушено та відпрацювано майже 1,9 тисячі кримінальних проваджень. Йдеться про злочини проти національної безпеки України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.12.2023 15:52