Фото: КНУ імені Тараса Шевченка

Правоохоронці затримали коригувальника ракетного удару по університету Шевченка у Києві

Працівники Служби безпеки України затримали зрадника, який координував ракетний удар по одному із корпусів Київського національного університету імені Тараса Шевченка. 

Про це повідомила прес-служба СБУ.

"Служба безпеки затримала агента ФСБ, якого завербували в Росії та відправили в Україну для проведення розвідувально-підривної діяльності. Саме за його координатами 31 грудня 2022 року агресор завдав ракетного удару по одному із корпусів Київського національного університету імені Тараса Шевченка", — йдеться у повідомленні.

Правоохоронці встановили, що зловмисник також розвідував локації штабів та місця найбільшого зосередження особового складу і військової техніки ЗСУ на території столиці та Житомирщини. За даними слідства, ворожим поплічником виявився 40-річний мешканець столиці, який мав прокремлівські погляди. Щоб сприяти агресору у війні проти України, наприкінці минулого року він оформив статус "волонтера" та виїхав до Росії через треті країни.

"Під час перетину кордону з РФ чоловік за власної ініціативи заявив кадровому співробітнику ФСБ про готовність співпрацювати з російською спецслужбою. Щоб підтвердити свою "відданість" окупантам, киянин одразу передав їм координати, за якими нібито дислокується один із підрозділів Сил оборони в столичному регіоні. І вже через декілька днів загарбники здійснили по цій "локації" повітряну атаку", — розповіли в СБУ.

Згодом представники ФСБ доставили свого агента до Москви, де його детально проінструктували щодо методів роботи, конспірації та пріоритетних завдань. Потім зрадника відправили в Україну для збору розвідданих. На заміну йому пообіцяли допомогу в отриманні російського громадянства та своєчасну "евакуацію" до країни-агресора.

Також встановлено, що для отримання розвідінформації на Житомирщині зловмисник "втемну" використовував своїх родичів, які там проживали. Всі відомості випитував через побутові розмови. А в столиці — самостійно проводив візуальне спостереження та фотофіксацію українських об’єктів під час прогулянок містом.

Правоохоронці провели обшуки у фігуранта, під час яких вилучили:

  • російську символіку;
  • нотаріально засвідчені в РФ особисті документи, необхідні для оформлення громадянства країни-агресора;
  • мобільний телефон, в якому містилось його листування з московським "куратором" з ФСБ.

Самого зрадника затримали та оголосили йому про підозру у державній зраді. Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, 30 листопада суд в Україні виніс вирок колаборантці Юлії Лозановій на прізвисько Вітязєва, яка є регулярним гостем в ефірах "Соловйов Live". Зрадниця була засуджена до 11 років тюрми заочно.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 04.12.2023 12:25