Фото: Офіс президента України

Прем'єр Португалії подав у відставку на тлі корупційного скандалу в країні

Прем'єр Португалії Антоніу Кошта вирішив піти з посади після того, як у нього провели обшуки у справі про корупцію у проектах, пов'язаних із "зеленим" воднем та видобутком літію.

Видання Publico вказує, що Кошта вже подав заяву про відставку президенту Португалії.

"Я завершую цю стадію з чистим сумлінням. Наскільки я розумію, посада прем’єр-міністра несумісна з будь-якими підозрами щодо його чесності, його доброчесної поведінки й тим більше з підозрою у вчиненні будь-якого кримінального діяння", — заявив він, сказавши, що був "здивований" заявою Генпрокуратури про те, що проти нього порушили кримінальну справу. 

Він також наголосив, що "будь-які незаконні дії не тяжіють на його сумлінні" та заявив, що "цілком готовий співпрацювати з правосуддям". 

До того ж Кошта стверджував, що "не знає, які протиправні дії вчинив". Прокуратура повідомила, що стосовно Кошти буде проведено незалежне розслідування Верховним судом.

У зв'язку із кадровими подіями в уряді країни президент Португалії скликав на 8 листопада на нараду політичні партії, представлені в парламенті, а на четвер, 9 листопада, — позачергові збори парламенту, після яких виступить зі зверненням.

За даними ЗМІ, такий сценарій може свідчити про оголошення дострокових парламентських виборів у країни. Останнє голосування до парламенту відбулось лише в січні 2022 року, тоді більшість отримала лівоцентристська Соціалістична партія Кошти. 

Нагадаємо, що раніше у резиденції Антоніу Кошти та двох міністерствах пройшли обшуки в межах розслідування порушень, допущених при наданні концесії на розробку літієвих родовищ і проєктів "зеленого" водню. Після цього правооїоронці затримали керівника кабінету прем'єр-міністра Віктора Ескарію та бізнесмена Діого Ласерду Мачадо, близького до Кошти.

За даними прокуратури, стосовно Кошти буде проведено незалежне розслідування Верховним судом — найвищою судовою інстанцією, яка має повноваження проводити розслідування у справах найвищих посадових осіб держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.11.2023 02:41