Фото: sverigesradio.se

Прем’єр Швеції відреагував на теракт у Брюсселі: він повідомив, хто повинен залишити країну

Теракт у Брюсселі, внаслідок якого 16 жовтня загинули двоє шведських громадян, майже точно був спрямований проти самої Швеції та її народу. Стокгольм тепер уважніше стежити за особами, які проживають на цій території.

Таку заяву на спеціальному брифінгу у зв’язку з терактом зробив прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон, пише SVT.

"Усе вказує на те, що це теракт, спрямований проти Швеції та шведських громадян", — наголосив він.

Крістерссон вже провів розмову з прем’єром Бельгії Александром де Кроо, а також вранці скликав лідерів усіх політсил, щоб надати їм усю наявну інформацію про теракт у Брюсселі. За його словами, третій постраждалий — також громадянин Швеції та перебуває у лікарні у важкому стані.

Якою буде реакція Швеції на теракт

Ульф Крістерссон заявив, що виконавець теракту раніше бував у Швеції й не привернув увагу місцевих правоохоронців. Прем’єр зазначив, що у контексті останніх подій він все більше переконаний, що Швеція має уважніше відстежувати, хто перебуває в країні. 

"Небезпечні люди, які не є громадянами Швеції, мають негайно залишити країну", — додав політик.

Теракт у Брюсселі 16 жовтня: що відомо

Ввечері 16 жовтня у Брюсселі сталася стрілянина, під час якої чоловіків застрелив двох людей. Як з’ясувалося, нападник вигукував "Аллах акбар" і був симпатиком ІДІЛ. Двоє загиблих виявилися шведськими футбольними фанатами. Схоже, що нападник умисно стріляв у них. Чоловік прибув на місце події та втік звідти на скутері. Вранці правоохоронці знешкодили підозрюваного у теракті у центрі Брюсселя: чоловіка виявили у брюссельській комуні Схарбек.

Міністр внутрішніх справ Бельгії Аннеліс Верлінден зазначила, що у чоловіка був при собі автомат. Федеральна прокуратура уточнює, що підозрюваного підстрелили, він перебував у реанімації.

Нагадаємо, 1 жовтня у столиці Туреччини в урядовому кварталі сталась стрілянина. Перед будинками парламенту та будівлею міністерства внутрішніх справ в Анкарі виведено важку техніку, а спецсили оточили територію. Згодом глава МВС Туреччини заявив, що два терористи під'їхали на легковому авто до будівлі силовиків. Один чоловік підірвав себе, іншого знешкодили. Внаслідок інциденту поранення отримали два поліціянти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 17.10.2023 18:55