Фото: Офіс президента

Президент Болгарії назвав при Зеленському війну в Україні "конфліктом": він різко відреагував

У четвер, 6 липня, президент Володимир Зеленський зустрівся із главою Болгарії Руменом Радевом. Радев під час розмови із українським гарантом уникав слова "війна", а повномасштабне вторгнення Росії називав "конфліктом".

Про це повідомляє "Главком".

За даними кореспондента видання, говорячи про повномасштабне вторгнення Росії в Україну, болгарський лідер підкреслив, що "цей конфлікт не має воєнного рішення".

"Я продовжую стверджувати, що військового вирішення цього конфлікту немає, і надання все більшої кількості зброї навряд чи призведе до такого вирішення. Важливо звернути увагу на послідовні зусилля для деескалації, для припинення вогню і для пошуку мирних рішень дипломатичним шляхом", — зазначив Радев.

Українського гаранта обурив вислів "конфлікт", тому Зеленський пояснив, що наразі в Україні триває справжня війна.

"Дякую за запрошення болгарського уряду. Підкреслюю, що я дуже вдячний за те, що народ Болгарії насправді прихистив багатьох українців. Сподіваюся, народ Болгарії розуміє, що це не конфлікт, а війна. Під час конфлікту державу не залишають мільйони людей, тому ми добре знаємо, що це не конфлікт, а війна", — зазначив Зеленський.

Крім того, український гарант пояснив Радеву, що не можна йти на компроміси з російськими окупантами, аби війна не вийшла за межі України.

"Ви сказали, що не підтримуєте постачання боєприпасів, як головнокомандувач, щоб не послабити свою армію. Або ви не підтримуєте зміцнення України? Це різні речі. Якщо Росія прийде сюди, то того, що ви маєте, буде недостатньо для вашого війська, щоб воювати з нею. Тому добре дати можливість людям захищатись, щоб війна не прийшла до вас, до поляків, до румунів. Можу вам сказати, війна не має ніякої дистанції. Не дай Боже, щоб трапилася якась трагедія, і ви опинились на моєму місці, і якщо вам не допоможуть, то що ви тоді робитимете? Скажете: "Путін, забери болгарські території?" Ні, я впевнений, що ви цього не зробите і не підете на компроміс із суверенітетом своєї країни", — додав український президент.

Нагадаємо, 6 липня президент України Володимир Зеленський прибув з візитом до столиці Болгарії. Під час візиту Зеленський разом з прем’єр-міністром Болгарії Ніколаєм Денковим підписали Спільну декларацію щодо євроатлантичної інтеграції України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.07.2023 19:23