Фото: Офіс президента України

Президент Бразилії заявив, що не арештовуватиме Путіна: у Зеленського різко відповіли

Напередодні президент Бразилії Луїза Інасіо Лула да Сілва заявив, що за час його правління російського диктатора Володимира Путіна "ні за що не заарештують" і той може вільно їхати на наступний саміт G20 в Ріо-де-Жанейро у 2024 році. В Офісі президента України вважають таке запрошення Путіна на наступний саміт G20 без побоювань щодо арешту за ордером Міжнародного кримінального суду неприйнятним.

Про це заявив радник голови ОП Михайло Подоляк.

"Дійсно, навіщо ратифікувати Римський статут, якщо ви не збираєтеся його виконувати? Навіщо будувати репутацію країни лише для того, щоб її звести нанівець заради... запрошення у 2024 році Путіна, який регулярно заявляє, що навмисно скоює злочини проти українців? Навіщо вам взагалі правила, якщо ви збираєтеся їх порушувати заради скандального популізму?" — зазначив Подоляк.

Він додав, що президент Бразилії є автором курсу "ламай усе, що можна". На думку Подоляка, Луїз Інасіо Лула да Сілва виступає за беззаконня "заради російських вбивць".

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Російської Федерації Володимира Путіна, а також уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у депортації українських дітей до Росії. За словами головного прокурора МКС Каріма Хана, ордер на арешт Путіна — довічний. Його можуть відкликати лише в тому випадку, якщо Путін постане перед судом і судді закриють справу.

Наприкінці серпня стало відомо, що Путін не приїде на саміт G20 в Індію. Його речник Дмитро Пєсков заявив, що це пов'язано із "насиченим графіком". Також Путін не відвідував зустріч лідерів БРІКС у Південній Африці у липні. Причиною цього називали ордер на арешт, виданий Міжнародним кримінальним судом в Гаазі. 

Голова МКС Пьотр Гофманський повідомляв, що прокурор Міжнародного кримінального суду може видати нові ордери на арешт Путіна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.09.2023 03:23