Фото: росЗМІ

Саміт G20 у Ріо-де-Жанейро: чи арештує Бразилія Путіна, якщо той прибуде на захід

Попри ратифікацію Римського статуту та зобов'язання виконувати рішення Міжнародного кримінального суду Бразилія не арештовуватиме російського диктатора Володимира Путіна, якщо той прибуде на саміт G20 у Ріо-де-Жанейро.

Про це повідомив лідер країни Луїс Інасіу Лула да Сілва, передає Firstpost.

"Я вважаю, що Путін може легко поїхати до Бразилії. Можу вам сказати, що якщо я буду президентом Бразилії, і він приїде до Бразилії, його нізащо не заарештують", — заявив він.

Президент Бразилії також додав, що саміт G20 є форумом для обговорення економічних питань, а не політики.

"Тому ми не хотіли тут, в Індії, обговорювати війну між Україною та Росією. Це не відповідний форум для цього", — зазначив бразильський лідер.

Саміт G20 в Індії

9 вересня у столиці Індії Нью-Делі стартував 18 саміт Групи двадцяти (G20) найбільших економік світу. Це вперше в історії G20 захід відбудеться саме в Індії та в Південній Азії загалом.

Саміт лідерів триватиме 9-10 вересня. Окрім учасників, індійська сторона запросила приєднатись до дискусій глав ще одинадцяти країн та одинадцяти міжнародних організацій, серед яких ООН, Світовий банк та Міжнародний валютний фонд. Серед лідерів, які беруть участь у саміті, президенти США Джо Байден і Франції Еммануель Макрон, прем’єр-міністри Великої Британії Ріші Сунак та Японії Фуміо Кішіда, канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Водночас лідер Китаю Сі Цзіньпін вперше не прибуде на цю зустріч, тому китайську делегацію очолює прем’єр-міністр Лі Цян. Також відсутнім буде і оголошений у розшук російський диктатор Володимир Путін. Москву представлятиме очільник МЗС Сергій Лавров.

Нагадаємо, на саміті G20 в Індії учасники оприлюднили підсумкову декларацію щодо війни проти України. Вони наголосили на неприпустимості застосування чи погроз ядерною зброєю. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.09.2023 12:38