Фото: Twitter Ured predsjednika RH

Президент Хорватії розкритикував привітання "Слава Україні": у Зеленського різко відповіли

Відомий проросійськими поглядами президент Хорватії Зоран Міланович зробив скандальну заяву щодо відомого у всьому світі гасла "Слава Україні". На його думку, воно має таке ж походження, як і вигук хорватських усташів — крайнього правого угруповання, яке діяло в країні під час Другої світової війни.

Про це повідомляє N1. Так, під час церемонії вручення нагород міста Загреб Міланович прокоментував журналістам використання правими силами гасла усташів "За дім готові", яке офіційно заборонене у Хорватії.

"Нема різниці між "За дім готові" та "Слава Україні". Це — вигук найрадикальніших шовіністів Західної України, які співпрацювали з нацистами й убили тисячі євреїв, поляків... Не хочу таке чути в Хорватії", — заявив він.

Міланович додав, що його не цікавить, що "деякі лідери "підсіли" на нього".

"Хай вигадають інше привітання", — додав проросійських політик.

Довідка: гасло "Слава Україні" (та відповідь "По всій землі слава") існує щонайменше з ХІХ століття, а поширення набуло ще в Армії Української Народної Республіки початку ХХ століття, звідки перейшло до пластових організацій.

Реакція України

На таку заяву відреагували в Офісі президента України. Так, радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк дав хорвацькому президенту "кілька скромних порад".

"Не треба жити інфантильними міфами російської пропаганди: сьогодні це вже має безглуздий вигляд… Не треба боятися правильної історії: вона робить нас сильними… Не треба просити сміливих людей, які воюють в Україні за свою свободу та свої сім’ї, здатися, якщо сам не готовий захищати власну землю: це просто ганебно/ І так… Героям слава! Завжди…" — йшлось в дописі на сторінці посадовця у Twitter.

Антиукраїнські заяви Мілановича

Президент Хорватії й раніше неодноразово демонстрував свої антиукраїнські погляди. Приміром, у січні він закликав не порівнювати ситуацію Косова з анексією Криму, заявивши, що Крим ніколи більше не буде українською територією.

До того ж він закликав інші країни не надавати військову допомогу Україні, оскільки, за його словами, "відправка західних танків Києву тільки затягне війну". 

Коментуючи позицію уряду щодо навчальної місії ЄС для українських військових, Міланович запропонував прем’єр-міністру Андрею Пленковичу "самому їхати воювати в Україну". Він також зазначив, що Україна не є союзником для його держави, однак її нібито насильно намагаються зробити партнером.

Через те, що Міланович не схвалив участь Хорватії у тренувальній місії ЄС для українських військових, хорватський парламент відхилив пропозицію про приєднання країни до цієї місії. Хоча до рішення президента уряд Хорватії схвалював навчання українських військових на своїй території.

Нагадаємо, днями у Польщі відсторонили від роботи речника МЗС після заяви про Володимира Зеленського й Волинську трагедію. Як відомо, Лукаш Ясіна заявив, що президент України повинен перепросити за Волинську трагедію 1943 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Політика, 01.06.2023 00:17