Фото: Facebook Александра Вучича

Президент Сербії бачить два сценарії війни в Україні

Війна в Україні може спричинити масштабний конфлікт між Заходом та Російською Федерацією. Світові лідери можуть піти на ескалацію з Москвою, або ж шукати шляхи для перемир'я.

Таку заяву Вучич зробив на зустрічі з прем’єром Баварії Маркусом Зьодером у Белграді, пише B92. За словами Вучича, найближчими періодами у Сербії відбудуться певні зміни в деяких наших доктринах. 

"Є два сценарії. Або Захід піде у бік повного конфлікту з Росією, або за допомогою США та Китаю якесь перемир'я буде створено, що означатиме велике полегшення для світу. Якщо вони вступлять у конфлікт, боюсь, ніхто нічого від цього не виграє", — сказав президент Сербії.

Вучич не впевнений, що цей конфлікт не матиме більше жертв, ніж Друга світова, "яку неможливо уявити у 21 столітті". 

"Ми в цьому сенсі маленькі та незначні, але в будь-якому разі вона торкнеться Сербії. Ми маємо бути готові до будь-якого рішення та дізнаємося протягом 100 днів", — додав Вучич.

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Північноатлантичний альянс повинен бути готовим до протистояння з Російською Федерацією. Агресія Москви може тривати десятиліттями, тому союзники повинні збільшити оборонну промисловість.

За даними Міжнародного інституту стратегічних досліджень, агресія Російської Федерації проти України стимулювала зростання глобальних витрат на оборону на 9% до рекордних 2,2 трильйона доларів. Водночас на країни-члени Північноатлантичного альянсу припадає половина цієї суми.

Своєю чергою президент Польщі Анджей Дуда заявив, що не вірить у те, що Росія нападе на будь-яку країну Північноатлантичного альянсу. На його думку, диктатор Путін побоїться атакувати сильних.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 16.03.2024 10:59