Олександр Лукашенко на Конференції ООН зі зміни клімату. Джерело: LRT

Президенти Литви, Латвії та Польщі відмовилися від спільного фото з Лукашенком на Конференції ООН зі зміни клімату

Президент Литви Гітанас Науседа, а також очільники Латвії та Польщі відмовилися зробити спільне фото на Конференції ООН зі зміни клімату COP28 у Дубаї в п’ятницю, 1 грудня. Причина — присутність президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Про це повідомив LRT із посиланням на заяву Гітанаса Науседи.

"Було би лицемірно стояти пліч-о-пліч з лідером країни, яка стала плацдармом для російської агресії проти України", — сказав президент Литви.

До бойкоту Науседи приєдналися президенти Латвії та Польщі, відповідно, Едгарс Рінкевичс і Анджей Дуда.

"Білоруський режим сприяє руйнуванню майбутнього світу і разом з Росією несе відповідальність за те, що відбувається в Україні, від людських жертв до катастрофічного впливу на довкілля", — пояснив своє рішення Науседа.

Він наголосив, що це нагадувало "сімейне фото, а Лукашенко не є частиною родини, до якої ми хочемо належати".

Країни Заходу звинувачують Лукашенка в тому, що він дозволив Росії використовувати територію Білорусі як плацдарм для нападу на Україну.

Литовські журналісти нагадали, що ще до російського вторгнення в Україну 2022 року білоруського лідера засуджували за придушення опозиції та розмивання демократичних свобод. Його режим також звинуватили в організації напливу мігрантів до Литви, Латвії та Польщі, що країни назвали "гібридною атакою".

Водночас на спільному фото поруч із Лукашенком стоїть президент Туреччини Реджеп Ердоган та глава Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса.

Джерело: LRT

Джерело: LRT

Нагадаємо, що Вільнюс жорстко відповів Мінську через погрози з боку першого заступника голови РНБО Білорусі "пробити коридор" до Калінінграда. Міністерство закордонних справ Литви вручило ноту протесту тимчасовому повіреному у справах Білорусі Ярославу Хмелю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.12.2023 14:57