Фото: istockphoto.com

Білорусь пригрозила Литві нападом: Вільнюс відповів режиму Лукашенка

Вільнюс жорстко відповів Мінську через погрози з боку першого заступника голови РНБО Білорусі "пробити коридор" до Калінінграда. Міністерство закордонних справ Литви вручило ноту протесту тимчасовому повіреному у справах Білорусі Ярославу Хмелю.

Про це повідомляє міністерство закордонних справ Литви.

Зазначається, що напередодні у виданні "Вечерний Минск" була опублікована стаття, в якій перший заступник секретаря РНБО Білорусі Павло Муравейко заявив, що Мінськ "має всі підстави" для агресії проти Литви, аби забезпечити транзит товарів з Білорусі.

У литовському МЗС наголосили, що такі заяви можуть бути розцінені як відкрита загроза нападу. У відомстві повідомили, що вимагають від Мінська негайно надати офіційне пояснення слів Муравейка і нагадали, що Вільнюс вживе всіх можливих заходів для забезпечення безпеки, суверенітету та територіальної цілісності країни.

Нагадаємо, 28 серпня Маріуш Камінський заявив, що Польща та країни Балтії можуть повністю закриють свої кордони з Білоруссю. Влада чотирьох держав очікує можливих інцидентів, в тому числі й збройного характеру, через присутність найманців приватної військової групи "Вагнера" у сусідній країні.

Раніше стало відомо, що до кінця поточного року Польща побудує на кордоні з Білоруссю нову військову частину. Там планується створити саперний батальйон. Влада країни вважає, що новий батальйон потрібен для зміцнення східної стіни та забезпечення так званого Сувальського перешийка через географічні умови, рельєф місцевості та стратегічне розташування шляхів сполучення. До його складу увійде 15 Гіжицька механізована бригада. Вона ж належить до 16-ї Поморської механізованої дивізії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 31.10.2023 06:22