Фото: Twitter Presidency | South Africa

Приїхав у Київ без охорони: у Польщі виник скандал через спецпризначенців президента ПАР

З президентом Південно-Африканської Республіки Сірілом Рамафосою до Києва у п'ятницю, 16 червня, повинні були прибути десятки спецпризначенців. Але їхній літак застряг у Польщі.

Про це повідомляє видання Sowetanlive.

До Києва з візитом у п'ятницю прибули президенти ПАР, Замбії, Сенегалу, Коморських Островів, прем'єр-міністр Єгипту, міністр закордонних справ УгандиВидання зазначає, що до Києва мала прибути також власна охорона Сіріла Рамафоси зі зброєю та спорядженням. Спецпризначенці прямували окремим літаком. З ними летіли також представники ЗМІ, щоб висвітлювати візит. Планувалося, що з Варшави вони вирушать іншим літаком до Жешува і вже згодом перетнуться з президентом.

В аеропорту Варшави з’ясувалося, що польська сторона вимагає надати певні дозволи щодо 12 контейнерів зброї і спорядження та показати їхні оригінали, яких на борт не взяли. Далі виникла плутанина з тим, який літак має везти усіх до Жешува. Охорона й журналісти змушені були і далі залишатися у Варшаві, а екіпаж літака врешті оголосив, що правила вимагають відпустити пілотів після тривалого перельоту на мінімальний відпочинок тривалістю 10 годин.

Рамафоса тим часом після коротких зустрічей у Польщі ще з кількома учасниками делегації рушив до Жешува і сів на потяг до Києва, охорона у підсумку залишилася у Польщі. Керівник служби охорони Рамафоси вже заявив, що через усі ці непорозуміння життя глави держави "поставили у небезпеку" та звинуватив Польщу у нібито зумисному зриві мирної ініціативи президента ПАР і в расистській дискримінації. За його словами, африканська сторона отримала усі необхідні дозволи, і щодо цього питання з Польщею контактували протягом двох тижнів. 

Нагадаємо, лідери африканських країн, які перебувають із візитом в Україні, під час ракетної атаки на Київ тимчасово ховалися в бомбосховищі в одному з готелів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Політика, 16.06.2023 18:30