Прикордонники розвіяли міфи про службових собак в столичних аеропортах

23 ЛЮТОГО 2022 08:37

В Окремому контрольно-пропускному пункті "Київ" проходить службу близько 40 кінологів і їх службових собак. До пропускного пункту входять аеропорти "Бориспіль", "Жуляни" та залізнична станція "Київ-пасажирський".

Повідомляє TrueUA, з посиланням на ОКПП Київ.

"Вони роблять те, на що не здатна жодна людина. Кінолог - це робота в певному сенсі творча. Ми маємо набір навичок і методів для навчання та тренування собак. Безперечно, дуже важлива терплячість - необхідно багаторазове повторення тих самих дій, щоб собака запам'ятала"- розповідає начальник служби кінологічного забезпечення ОКПП "Київ" підполковник Андрій Троцький. До речі Андрій Анатолійович 19 років свого життя присвятив кінології саме в прикордонниках.

Вони допомагають виявляти зброю, боєприпаси та наркотики. Саме на собак припадає близько 70 % усіх виявлень. Неважливо де та в якій кількості - вони винюхають. Для того, щоб собака постійно перебувала у формі - її тренують.

"Загалом в службовій кінології контрольно-пропускного пункту використовують вівчарок, спаніелів, лабрадорів та ротвейлерів. Вони сміливі, сильні та спритні, а ще ідеально підходять для завдань з пошуку. Є також і спеціальний навчальний заклад, це Кінологічний навчальний центр, де собак тренують, а кінологи здобувають майбутній фах", - зазначили у відомстві.

Робота з собакою - це тяжкий і багатоетапний процес, у результаті якого інструктор-кінолог отримує надійного друга та напарника.

Граничний вік перебування на службі для собаки складає 8 років із можливістю подовження цього періоду на рік, якщо собака не має медичних протипоказань та демонструє стабільну роботу, а потім ще на рік і так далі. Тобто, якщо собака має добру фізичну форму, вона може продовжувати службу. Хоча її більш прискіпливо будуть оцінювати, ніж молоду.

"Стереотипи, якими оповита робота службових собак. Найбільш поширені:

"Службові собаки - злі" та "Собак годують наркотиками".

По-перше службова собака - це насамперед добре вихована собака, яка не буде діяти без команди кінолога. Вони не несуть загрозу суспільству і дуже соціально адаптовані, адже несуть службу там, де постійно людно. У нашому випадку - це столичні летовища.

По-друге собак не годують наркотиками і не вколюють їх у кров. Службових собак навчають за допомогою гри, яку вона запам’ятовує як добрі емоції та дії. Собака має переважаючі реакції - наприклад, їжа чи гра.

Кінологи разом зі своїми службовими собаками день у день виконують завдання з охорони кордону. І треба віддати належне - ефективно", - додали у відомстві.

Фото ДПСУ.

Також читайте: Донька прикордонника, який загинув в АТО, написала листа королеві Великобританії

Суспільство, 23.02.2022 08:37