Фото: Defence24

Проект "Павутина": Польща планує посилити спостереження за повітряним простором

У польський Сейм внесли проект закону про загальну оборону, який передбачає створення мережі пунктів спостереження та попередження для системи протиповітряної та протиракетної оборони по всій країні. Проект під назвою "Павутина" має нагадувати систему спостереження та сигналізації, організовану в Польщі до Другої світової війни.

Про це повідомляє сайт Defence24.

Зазначається, що на таке рішення поляків наштовхнули неодноразові порушення їхнього повітряного простору російськими ракетами. Відомо, що законопроекту надали найвищий пріорітет та розглянуть його вже на наступній сесії польського Сейму.

Як зазначають автори проекту, "Павутина" — це мережа військових радарів, які розташують на суші, у повітрі та на воді й доповнять пунктами спостереження та попередження, якими керують переважно цивільні служби. Державні лісництва Польщі відіграють важливу роль у цій діяльності, використовуючи понад сімсот спостережних веж для виявлення пожеж, які мають середню висоту 35 метрів, забезпечують радіус спостереження від 10 до 15 кілометрів і розташовані по всій країні. Польські лісівники також мають великий досвід створення та використання мереж оповіщення. До прикладу, замість людей на 40% таких веж працюють камери спостереження. 

Така ідея депутатів, може викликати широкий інтерес у Польщі, бо армія передбачає систему компенсацій та заохочень для громадян, які хочуть взяти участь у цій програмі. Люди можуть брати участь як спостерігачі або надати власне обладнання та інфраструктуру.

Для спостерігачів передбачена щомісячна виплата фінансових коштів. Платитимуть за готовність до виконання завдань, за періодичне навчання на керівній службі та оперативні премії за фактичну діяльність. Оплачуватимуть участь й під час навчань. Ті, хто надає власне обладнання та інфраструктуру, можуть розраховувати на відшкодування витрат. 

Додається, що мобільні оператори можуть бути особливо зацікавлені в останньому випадку. Адже, як з'ясували польські військові, значна частина висотних щогл, які встановили мобільні оператори, можуть бути корисними в системі попередження про повітряний наліт, якщо на них встановити камери із детекторами руху. Витрати на пристосування таких об'єктів під спостережні пункти візьме на себе держава.

Зазначається, що кожен спостерігач повинен використовувати просту комунікаційну панель, яка є на екрані смартфону. Все працюватиме оперативно, бо застосунок NETOPL вимагає від людини лише натискання двох кнопок при виявленні повітряної загрози. Перша кнопка відповідає за тип повітряної цілі, а друга — за напрямок, у якому рухається ціль. Якщо застосунок знає точне розташування точки спостереження та напрямок руху цілі, то після кількох повідомлень від різних спостерігачів, програма відносно точно прокладе маршрут, за яким рухається ракета, дрон чи літак. 

Розробники законопроекту вважають, що таке рішення забезпечить повне покриття всієї країни системою оповіщення та дозволить краще діяти силам протиповітряної оборони.

Нагадаємо, що у березні Польща кілька разів підіймала у небо літаки через ракетну атаку росіян по Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.04.2024 12:36