Фото: pixabay

Прогноз на травень: чим дивуватиме погода в останній місяць весни

Середня місячна температура в Україні у травні 2023 року прогнозується в межах від 14 до 18 градусів тепла. Такі показники є близькими до норми.

Про це повідомили в Укргідрометцентрі.

Середня місячна температура повітря становитиме +13...+17°С, в горах +7...12°САбсолютний мінімум температури становить 0...-6°С морозу, місцями в гірських районах та на Сумщині -7...-10°С морозу, на узбережжі морів 0...+3°С тепла.

Абсолютний максимум — +30...+37°С, на Одещині, Луганщині та в Криму до +38..+39°С, в Карпатах та горах Криму +26...+29°С.

Щодо опадів, то їх місячна кількість очікується 35-72 мм, що в межах норми. Лише на Закарпатті та Прикарпатті випаде 132-170 мм опадів, що дещо більше за норму.

Найтепліші дні у травні 

За даними народного синоптика Ігоря Кібальчича, приблизно з 11–12 травня почнеться поступове підвищення температури повітря, але вона все ще залишатиметься нижчою за норму до середини травня. 

Більш інтенсивне потепління варто очікувати у другій половині місяця. У третій декаді місяця в південних і західних областях стовпчики термометрів в окремі дні можуть досягти позначки +30°С, помітно стануть теплішими й ночі. Настання метеорологічного літа (за середньодобової температури +15°С і вище) очікується також у третій декаді травня (після 21 числа).

Коли у травні буде найпрохолодніше

В Україні з 6 по 10 травня очікується аномально холодна погода. У нічний час можливі заморозки на поверхні ґрунту та місцями у повітрі, прогнозує Кібальчич.

Найхолодніші дні прогнозуються з 5 до 15 травня. Кількість опадів загалом за місяць коливатиметься біля норми, місцями може випасти більше за норму на 20–50%. Помітно збільшиться внесок конвективних опадів, які зазвичай мають більш локальний характер і мають істотні відмінності в інтенсивності. Стане більше днів із грозами та іншими небезпечними явищами, пов'язаними з конвекцією (град, шквали). У режимі вітру частіше спостерігатиметься перенесення повітря з півночі та північного заходу у першій половині місяця та переважно змінних напрямків у другій половині травня.

Нагадаємо, 1 травня прогнозується ймовірність сходу лавин у двох областях. Рятувальники закликають утриматися від походів у гори. Оголошено третій рівень небезпеки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.05.2023 10:49