Колаж TrueUA

Програма "єОселя": скільки українців скористалися послугою пільгового кредитування з початку 2024 року

Кредити на придбання житла за програмою "єОселя" уже взяли понад 10 тисяч українських родин. З початку поточного року послугою пільгової іпотеки скористалися 4000 мешканців України.

Про це повідомила заступниця міністра економіки України Надія Бігун, передає прес-служба відомства.

"З початку цього року кредити на придбання житла за програмою "єОселя" взяли вже чотири тисячі українців на загальну суму 6,7 мільярда гривень. Більшість з них придбають квартири, 161 родина — приватні будинки. Загалом від початку дії програми іпотечні кредити взяли вже понад 10 тисяч родин на 16 мільярда гривень", — зазначила вона.

Зокрема, минулого тижня українці отримали за програмою "єОселя" 291 кредит на 510 мільйона гривень, серед яких:

  • кредити під 3% отримали 143 військовослужбовці та силовики, 14 педагогів, 20 медиків та 12 науковців;
  • кредити під 7% отримали 89 українців без власного житла, дев'ять ВПО та чотири ветерани.

Найбільше іпотечних кредитів взяли мешканці:

  • Київської області — 92;
  • міста Києва — 57;
  • Одеської області — 17;
  • Вінницької області — 16;
  • Львівської області — 15.

Що таке програма "єОселя"?

"єОселя" — це державна програма доступного кредитування житла, яка передбачає отримання кредиту на купівлю квартири в багатоквартирному будинку чи приватного будинку під відсоткову ставку від 3% до 7% річних. Програма реалізується Міністерством економіки спільно з Міністерством цифрової трансформації та "Укрфінжитло" за ініціативи президента Володимира Зеленського. Раніше програма передбачала лише придбання квартири, однак з січня 2023 року завдяки розширенню з'явилася можливість придбати в іпотеку приватний будинок.

Ця програма передбачає, що українці братимуть іпотеку у банках, а держава компенсуватиме установам знижену відсоткову ставку. 

Нагадаємо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 1 березня заявив, що у 2024 році за програмою "єОселя", згідно з якою деякі українці можуть придбати житло в іпотеку під 3% чи 7%, держава планує видати 12 тисяч кредитів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 20.05.2024 16:25