Фото: Pixabay

Просування мирних переговорів з РФ: посольство України звернулось до болгарських політиків

Політичні сили Болгарії повинні утриматися від використання теми війни в Україні в корисливих цілях. Раніше таку ініціативу проштовхував виконувач обов'язків прем'єр-міністра країни Дімітар Главчев.

Відповідну заяву оприлюднило українське дипломатичне представництво в Болгарії, пише "Європейська правда".

У такий спосіб посольство України відповіло на заяву тимчасового прем’єра Болгарії Дімітара Главчева про те, що на саміті НАТО у Вашингтоні офіційна Софія запропонує розпочати мирні переговори між Україною та Російською Федерацією.

"Посольство України в Республіці Болгарія закликає усіх офіційних осіб та усі політичні сили Болгарії утриматися від використання теми війни в політичних цілях", — виступила із заявою українська сторона.

Дипломати також підкреслили, що українці щодня платять страшну ціну за те, щоб зупинити агресора, а тому заклики до обмеження чи припинення допомоги Києву фактично означають підбурювання до підтримки РФ.

Висловлюючи вдячність за участь Главчева у Саміті миру, а також за надану політичну, фінансову, енергетичну, гуманітарну та практичну оборонну підтримку, посольство закликає політичні сили та громадянське суспільство до консолідації з метою посилення допомоги Україні.

Ініціатива Болгарії щодо переговорів України з РФ: що відомо

Виконувач обов'язків прем'єр-міністра Болгарії Дімітар Главчев заявив, що на липневому саміті НАТО у Вашингтоні Болгарія виступить із пропозицією розпочати мирні переговори між Російською Федерацією та Україною. Вони повинні відповідати Статуту ООН.

"Я щиро вірю, що ми повинні виступати за мирні переговори, за посередництва Болгарії. Що може бути краще за це? І це те, що я запропоную, у цьому немає жодних проблем", — сказав він.

Водночас Головчев висловив скептицизм щодо шансів Болгарії бути прийнятою у ролі посередника.

"Нічого не може бути краще. Я представлю хорошу пропозицію, але для того, щоб нас визнали посередниками, потрібна згода. Важливо наголосити, що ці мирні переговори мають відповідати Статуту ООН та міжнародному праву. Це умови, які, на мою думку, не підлягають обговоренню", — додав він.

За даними аналітиків американського Інституту вивчення війни, російський диктатор Володимир Путін відмовився від участі у будь-яких мирних переговорах з Україною. Це свідчить про те, що голові Кремля необхідна лише капітуляція України.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявив, що на сьогодні не можна говорити про припинення вогню на полі бою, адже країна-агресорка Росія не дотримується домовленостей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.07.2024 21:45