Фото: Офіс президента

Зеленський про заклики Орбана до припинення вогню: "Я не хочу халепи для своєї країни"

Президент Володимир Зеленський заявив, що на сьогодні не можна говорити про припинення вогню на полі бою, адже країна-агресорка Росія не дотримується домовленостей.

В інтерв'ю Bloomberg очільник держави наголосив, що російському диктатору Володимиру Путіну не можна довіряти щодо припинення вогню, оскільки він — вбивця і агресор.

"Що стосується cease-fire (припинення вогню, — ред.). У війні ми не можемо просто так говорити про cease-fire... Ми не можемо довіряти Путіну, бо для нас він вбивця й агресор", — наголосив Зеленський.

Зеленський зауважив, що за весь час війни на території України було проведено сотні зустрічей щодо припинення вогню. Проте всі вони не дали бажаного результату, адже ворог не дотримується домовленостей.

"Домовлялися сторони про cease-fire між Україною та Росією, і РФ все це зривала постійно і вбивала наших людей. Тому тільки якщо це буде на міжнародному зрозумілому майданчику у присутності країн-лідерів, яким довіряють. Вони можуть мати різні думки, погляди щодо етапів закінчення цієї війни, але ми всі повинні бути на одному боці, довіряти один одному", — зазначив Зеленський.

Гарант додав, що для того, аби запровадити режим припинення вогню Україні необхідно розробити чіткий план.

"Буде розроблений чіткий план. Що стосується cease-fire, там також потрібен дуже чіткий план. Ми повинні розуміти, що РФ не буде використовувати cease-fire для того, щоб накопичувати техніку на нашій території, яку вони окупували, бо ми їх не будемо зупиняти ударами тими чи іншими. Тобто вони можуть просто зосередити сильний кулак, після цього звинуватити нас, як це вже було, що ми порушили, наприклад, cease-fire і почати ще одне вторгнення. Для нас це дуже складно", — заявив він.

Президент також зазначив, що, якщо після припинення вогню вторгнення РФ буде таки же як на початку 2022 року, то для України це будуть масштабні втрати.

"Тобто я не хочу халепу для своєї держави. Ми і так у війні. Дати перевагу Росії сьогодні — це просто не можливо. Нам потрібно бути розумними. І важливо знов: хто за це буде нести відповідальність, окрім українців своїм життям? Яка країна? Це дуже просто домовитися про cease-fire і дуже складно його втримати. Дуже складно потім знайти буде тих, хто повинен відповідати чому cease-fire зірвано", — акцентував президент.

Як відомо, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час візиту до Києва 2 липня закликав Україну припинити вогонь та розпочати переговори з Російською Федерацією. При цьому він наголосив, що українські мирні ініціативи потребують для реалізації багато часу. Орбан наголосив, що війна, в якій живуть українці, дуже інтенсивно впливає й на безпеку Європи. Тому політик закликав Україну припинити вогонь і розпочати перемовини з агресором.

Нагадаємо, раніше Володимир Зеленський заявляв, що, якщо США та Китай відкинуть розбіжності та будуть діяти разом, то зможуть припинити війну Російської Федерації проти України. У Москви велика залежність від ринку Китайської Народної Республіки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.07.2024 12:30