Фото: соцмережі

Протести у Грузії змусили керівну партію відкликати скандальний законопроект

У парламенті Грузії відкликано законопроект про іноземних агентів, який став причиною масових протестів у Тбілісі. Це зробила керівна партія "Грузинська мрія", яка була його ініціатором.

Про це повідомляє видання Imedi News.

"Ми бачимо, що ухвалений законопроект викликав розбіжності в суспільстві. Машина брехні змогла подати законопроект у негативному світлі та ввести в оману певну частину населення. На законопроект був наклеєний хибний ярлик "російського закону", а його ухвалення в першому читанні було представлено в очах частини громадськості як відхід від європейського курсу", — йдеться у спільній заяві партій парламентської більшості "Грузинська мрія" та "Народна сила".

Крім того, зазначається у заяві, радикальним силам вдалося залучити частину молоді до протиправної діяльності. "Дякую героїчним співробітникам правоохоронних органів, які терпляче та за найвищими стандартами відреагували на насильство", - йдеться у документі.

Керівна партія відкликає законопроект без будь-яких попередніх умов.

"Зважаючи на все вищевикладене, ми, як влада, відповідальна перед кожним членом товариства, вирішили беззастережно відкликати підтриманий нами законопроект без будь-яких застережень", — йдеться у заяві.

Також зазначається, що в "Грузинській мрії" планують у майбутньому краще пояснювати громадськості, для чого було прийнято законопроект.

Нагадаємо, 7 березня парламент Грузії схвалив у першому читанні законопроект "Про прозорість іноземного впливу", який значною мірою наслідує російське законодавство про "іноагентів". Розгляд проекту вже 7 березня став несподіванкою, спершу планувалося, що його винесуть в залу 9 березня. Обговорення почали за відсутності більшості опозиційних депутатів.

Зі 150 депутатів 76 проголосували "за" ухвалення проекту закону "Про прозорість іноземного впливу", 13 — "проти" і 61 особа утрималася.

На тлі цього натовпи жителів Грузії вийшли на масштабну акцію протесту біля будівлі парламенту. 

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі підтримала вимоги протестувальників проти законопроекту про іноагентів.

Згодом з'явилась інформація, що нинішня влада Грузії має відкликати скандальні законопроекти про "іноагентів", а також звільнити затриманих учасників протестів. Глава грузинської опозиційної партії "Стратегія Агмашенебелі" Георгій Вашадзе оголосив ультиматум владі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.03.2023 09:19