Фото: kremlin.ru

Путін у травні планує візит до Китаю

Глава Кремля Володимир Путін у травні планує відвідати Китай на тлі поглиблення співпраці двох країн з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Таку заяву диктатор зробив на з'їзді Російського союзу промисловців і підприємців 25 квітня, пише "Интерфакс".

"У мене планується візит у травні, я обов'язково візьму із собою і передам нашому другу цю книгу", — сказав Путін.

Один з учасників з'їзду під час виступу згадав про підготовку візиту президента до Пекіна, після чого попросив Путіна під час цієї поїздки передати голові КНР Сі Цзіньпіну книгу Миколи Чернишевського "Що робити?". Він зауважив, що ця книга була видана у 1953 році, а до бібліотеки потрапила 15 червня, про що свідчить друк на одній зі сторінок.

"Це день народження та рік народження Сі Цзіньпіна (голова КНР народився 15 червня 1953 року, — ред.). Це його улюблений автор та улюблена книга", — сказав учасник з'їзду.

Раніше Путін заявляв, що Росія та Китай мають схожі глобальні погляди, у них стійкі відносини, частково завдяки добрим особистим відносинам Путіна та Сі Цзіньпіна, що Москва та Пекін і надалі розвиватимуть зв'язки найближчими роками.

Сі Цзіньпін відвідав Росію під час своєї першої закордонної поїздки після пандемії у березні минулого року, невдовзі після початку свого безпрецедентного третього терміну на посаді президента Китаю. Два лідери часто підкреслювали свою близьку особисту дружбу та зустрічалися понад 40 разів, востаннє у жовтні, коли Путін став почесним гостем на китайському саміті "Пояс і шлях" у Пекіні.

За даними китайської митниці, товарообіг між Китаєм і Росією в січні-листопаді склав 218,2 мільярда доларів, що перевищує мету збільшення двосторонньої торгівлі до більш ніж 200 мільярдів доларів до 2024 року, поставлену двома країнами.

Нагадаємо, раніше посол Китаю у Швейцарії Ван Шихтінг припустив, що мирна конференція щодо України, яку планує провести Швейцарія, може відбутися за участю Китаю. Принаймні Пекін розглядає варіанти, аби в тому чи іншому статусі долучитися до представницького світового зібрання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 25.04.2024 22:46