Володимир Путін. Джерело: росЗМІ

Путін втрачає рейтинг у Росії після початку операції ЗСУ в Курській області, — аналітики

Російські державні агенції з проведення опитувань громадської думки визнають обмежений сплеск внутрішнього невдоволення росіян президентом Росії Володимиром Путіним та російською владою на тлі українського вторгнення до Курської області. 

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Як зазначає ISW, фонд "Громадська думка", російський державний інститут з проведення опитувань громадської думки, 30 серпня опублікував опитування, яке він провів 25 серпня, що показує, що 28 відсотків респондентів висловили обурення чи невдоволення діями російської влади за останній місяць. Це більше, ніж 25 відсотків та 18 відсотків у опитуваннях, які фонд "Громадська думка" провів 11 серпня та 28 липня відповідно. Респонденти опитування Фонду "Громадська думка" не висловлювали настільки високого невдоволення з опитування, проведеного у листопаді 2022 року, після першого місяця вкрай непопулярної часткової мобілізації в Росії. 

Російський державний центр вивчення громадської думки (ДЦВГД) зазначив, що рейтинг схвалення Путіна впав на 3,5 відсотка до 73,6 відсотка в період з 12 по 18 серпня — рекордне падіння рейтингу схвалення Путіна навіть серед кремлівських соціологів з початку повномасштабного вторгнення у лютому 202 року. Центр опублікував своє останнє опитування про рейтинг схвалення Путіна 30 серпня, показавши додаткове зниження на 1,2 відсотка до 72,4 відсотка у період з 19 по 25 серпня. Ці опитування російських державних соціологічних агентств передбачають особливо виражене невдоволення і є надійним відображенням реальних настроїв у суспільстві. 

Однак опитування припускають, що Кремль оцінює, що він має визнати, що громадська незадоволеність зросла з початку вторгнення України до Курської області. Кремль, ймовірно, сподівається, що обмежене визнання суспільного невдоволення захистить від звинувачень у тому, що він ігнорує занепокоєння українського суспільства українським вторгненням. Кремль, мабуть, розпочав складну кампанію з розповсюдження повідомлень, спрямовану на виправдання своєї внутрішньої аудиторії, чому Росія надає пріоритет підтримці наступальних операцій на Сході України, а не негайному витісненню українських військ з Курської області, і обмежене визнання невдоволення може бути частиною цієї кампанії.

Нагадаємо, раніше аналітики Інституту вивчення війни повідомляли, що темп українських атак у Курській області сповільнився, і що Сили оборони тепер намагаються окопатися та утримати окремі райони, які вони нещодавно захопили.

Також, за даними ISW, російські війська в цей час здійснюють два швидких тактичних зусилля в рамках своєї наступальної операції з захоплення Покровська, що на Донеччині. Перша тактична операція відбувається вздовж лінії Новогродівка-Гродівка на схід від Покровська з метою захоплення Мирнограда і просування до околиць Покровська, і ще одне тактичне зусилля Українськ-Гірник на південний схід від Покровська, спрямоване на розширення російського виступу на Покровському напрямку та усунення вразливостей для українських контратак.

Нещодавно президент Володимир Зеленський повідомляв, що темпи просування російської армії поблизу Покровська знизились від початку операції українських Збройних сил у Курській області. При цьому окупанти втрачають велику кількість живої сили, штурмуючи позиції Сил оборони.

Як зазначає британська розвідка, на території Курської області оголосили про створення добровільного загону БАРС-Курськ. Цей підрозділ в основному є легкими піхотними формуваннями, в якому відсутня інтегрована артилерія чи бронетехніка.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.08.2024 07:24