Фото: Офіс президента

П'ять кроків для перемоги над Росією: Зеленський зробив гучну заяву на зустрічі міністрів МЗС країн Євросоюзу

Президент України Володимир Зеленський узяв участь у засіданні міністрів закордонних справ держав Європейського Союзу. Виїзна зустріч глав зовнішньополітичних відомств ЄС вперше відбувається у Києві. 

Про це повідомляє Офіс президента.

Глава держави наголосив, що сьогоднішнє виїзне засідання міністрів зовнішньополітичних відомств країн Євросоюзу — це новий крок на посилення Європи, що додає їй лідерства та ініціативи.

"Дуже важливо, щоб ми всі зараз могли робити в кожній сфері кроки вперед, ні в чому не зупиняючись, додаючи Європі активності, додаючи Європі лідерства. Потрібні постійно нові оборонні та дипломатичні, політичні та інтеграційні, економічні та санкційні кроки, які робитимуть сильнішими наші спільні позиції", — заявив Володимир Зеленський.

На думку президента потрібні такі першочергові кроки:

  • активність в оборонній підтримці України та захисті життя (постачання зброї, снарядів, розширення спектра підготовки українських воїнів і збільшення спільних виробничих потужностей ОПК);
  • залучення якнайбільше світових лідерів і держав до реалізації Формули миру;
  • приєднання ще семи держав європейської спільноти до безпекових гарантій для України на шляху до НАТО;
  • активізацію роботи щодо нового санкційного пакету Євросоюзу проти Росії та розширення санкцій проти Ірану;
  • початок уже цього року переговорів щодо членства України в ЄС, затвердження інституціями Євросоюзу фінансового інструменту для України — Ukraine Facility, а також прискорення роботи в Євросоюзі щодо спрямування заморожених російських активів на фінансування відновлення в Україні завданих війною руйнувань. 

Нагадаємо, що міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Влаховський, який приїхав до Києва на цю зустріч із колегами з країн Євросоюзу, висловив солідарність із боротьбою України проти Росії. Однак у зв’язку з перемогою на парламентських виборах проросійської партії Роберта Фіцо йому доведеться піти у відставку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.10.2023 17:05