Фото: Трибуна-Бровари

Рада підтримала підвищення податку на прибуток для банків удвічі

У четвер, 19 жовтня, Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроект про додаткове оподаткування доходів банків. Таке рішення може додатково принести бюджету майже 10 мільярдів гривень.

Про це повідомив народний депутат з податкового комітету Ярослав Железняк.

"Рада підтримала законопроект №9656д у першому читанні про додаткове оподаткування доходів банків", — написав він у Telegram.

Зі слів нардепа, даним документом передбачено збільшення для банків ставки податку на прибуток з 18% до 36% без права зарахування збитків минулих періодів протягом 2024-2025 року.

"У бюджеті 2024 року ухвалення цього закону закладено як +9,9 мільярдів гривень", — зазначив Железняк.

Відомо, що "за" проголосували 247 депутатів.

Додаткове оподаткування банків: що відомо

У вересні в парламенті було зареєстровано законопроект про тимчасове оподаткування надприбутків банків, що може додатково принести до бюджету 10 мільярдів гривень.

За словами першої заступниці голови НБУ Катерини Рожкової, додаткове оподаткування неодноразово використовувалося у світі, коли одна галузь отримувала надприбутки не шляхом додаткових інвестицій або розширення виробництва, а внаслідок певних тимчасових економічних умов, так званої "економічної ренти", і екстра податки мають на меті збалансувати таку ситуацію.

Нагадаємо, 17 жовтня Верховна Рада України відправила на повторне друге читання законопроект №10037 про вилучення з місцевих бюджетів надходжень від податку на доходи фізичних осіб, одержані військовослужбовцями, поліцією й особами рядового і начальницького складу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 19.10.2023 14:20