Фото: Мінфін

Рада повернула довоєнні податки: з якого місяця доведеться платити більше

У п'ятницю, 30 червня, Верховна Рада підтримала в цілому податковий законопроект № 8401. Для підприємців повертають довоєнну систему податків з 1 серпня, який передбачає скасування 2% податку для ФОПів та повернення 5%.

Про це у Telegram повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Він наголосив, що прийняття цього законопроекту є важливою умовою, передбаченою угодою з МВФ. За відповідне рішення проголосувало 239 народних обранців. Зазначається, що з 1-го серпня 2023 р. скасовується ставка єдиного податку 2%.

Законопроект також врегульовує перехід з 2% ЄП. Редакція до другого читання передбачає:

  • платник 2% ЄП матиме право подати заяву про відмову від застосування 2% ЄП та вказати, на яку систему оподаткування він бажає перейти. Без подання такої заяви, а також якщо в заяві платник не вкаже бажану систему, платник 2% ЄП автоматично переводитиметься на систему, на якій перебував до обрання 2% ЄП;
  • новостворені суб’єкти господарювання, які з дня державної реєстрації обрали 2% ЄП, автоматично вважатимуться платниками ЄП третьої групи зі ставкою 5%;
  • автоматичне відновлення прав і обов’язків платника ПДВ для тих суб’єктів, у кого реєстрація платником ПДВ була призупинена;
  • надати платникам, які у 2023 р. перейшли з 2% ЄП на загальну систему, право перейти повторно у 2023 р. на спрощену систему за своїм вибором шляхом подання заяви. При цьому, в разі подання заяви до 01.09.2023 р., такий платник вважатиметься платником ЄП з 01.08.2023 р.

Варто відзначити, що законопроектом з 01 серпня частково скасовується чинний мораторій на проведення перевірок для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг. 

Також з 1-го жовтня повертається відповідальність за порушення у сфері застосування РРО, але звільнення від фінансової відповідальності за порушення з РРО (окрім як під час торгівлі підакцизними товарами), якщо вони були вчиненні на прифронтових територіях (у тому числі територіях можливих бойових дій).

Законопроектом також передбачено:

  • "технічний борг" (який виник із 1 квітня 2022 року по 31 липня 2023 року в електронному кабінеті) не враховувати під час визначення можливості платника продовжувати перебування на спрощеній системі;
  • зберегти право добровільної сплати ЄП і ЄСВ для прифронтових територій (у тому числі територій можливих бойових дій);
  • надати можливість ФОП-платникам ЄП без ПДВ вказувати в розрахункових документах назви товарів (послуг) за спрощеною формою. 

Окремо затверджується норма, що для передачі юридичними особами товарів для сил оборони не потрібно затвердженого переліку КМУ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Державна податкова служба розробила новий сервіс, за допомогою якого громадяни можуть оперативно та правильно розрахувати податок на майно. У відомстві пропонують скористатися спеціальним калькулятором.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 30.06.2023 16:02