Рада ухвалила так званий закон «Про олігархів»

23 ВЕРЕСНЯ 2021 14:27

Народні депутати України ухвалили законопроект "Про запобігання загрозам національної безпеки, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті", більше відомий в народі як закон "Про олігархів".

У другому читанні та в цілому за документ проголосувало 279 народних обранців: "Слуга народу" - 229 голосів, "За майбутнє" - 18, "Довіра" - 15, "Голос" - 11, позафракційні - 6.  "Європейська солідарність" та ОПЗЖ - не голосували, а "Батьківщина" - утрималася.   

Таким чином скандальний законопроект прийнято без висновку Вінеціанської комісії та з грубими порушеннями регламенту Верховної Ради. 

Примітно, що фракції і окремі депутати, які підтримали законопроект, досить щільно і відкрито пов'язані з олігархами. Саме тому більшість аналітиків сумніваються у щирості намірів обранців та підозрюють, що за прийняттям закону криється прихований механізм тиску Банкової на політичних опонентів та контроль за медійним полем.  Інші вказують на схожість таких кроків із "кроками молодого Путіна". Подібні законодавчі ініціативи в Росії на початку 2000-х з часом призвели до тотального вичищення медійного поля та заточені бізнес поля виключно під інтереси правлячої верхівки. 

Політика, 23.09.2021 14:27